Belföld

A kormány azt javasolja, a legfőbb ügyészt csak kétharmaddal lehessen leváltani

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Varga Judit a kormány megbízásából nyújtott be egy új törvénytervezetet, melynek legérdekesebb része, hogy a legfőbb ügyészt ezentúl ne sima parlamenti többséggel, hanem kétharmaddal lehessen leváltani, szúrta ki a Telex.

A lap cikke szerint a kormány úgy módosítaná a jelenleg hatályos törvényt, hogy az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék és az alapvető jogok biztosának pozíciójához hasonlóan a legfőbb ügyészt is csak kétharmados többséggel lehessen eltávolítani a posztjáról.

Az indoklásban az áll: a legfőbb ügyészt megválasztani is kétharmados többséggel lehet, ehhez illesztik a megbízatásának megszüntetésére vonatkozó szabályt is.

A volt Fidesz-tag Polt Péter jelenleg a harmadik terminusát tölti legfőbb ügyészként, 2019-ben kilenc évre, 2028-ig hosszabbították meg (bár 2025-ben betölti a hetvenedik életévét, akkor távoznia kell a posztról).

Az Országgyűlés egyébként a most hatályban lévő törvények szerint is csak akkor mentheti fel megbízatása alól a legfőbb ügyészt, ha azt a köztársasági elnök javasolja. Ő jelen esetben Áder János, de csak jövő tavaszig, akkor ugyanis leköszön a pozícióról. Azt egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja.

A törvénytervezet időzítése azért is lehet fontos, mert az ellenzéki előválasztási kampányban több miniszterelnök-jelölt is azt hangoztatta, hogy egy esetleges kormányváltást követően azonnal szeretnék majd eltávolítani Poltot a legfőbb ügyészi posztról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik