Közélet

Rogán Barbara falujában a kastély után a környező földek is egy V. kerületi üzletemberhez kerültek

Google Earth
Google Earth

Dédestapolcsányban az utóbbi hónapokban fokozódó érdeklődést mutatnak a helyi ingatlanok iránt az V. kerületben működő menő vállalkozók – írta meg a Magyar Narancs. Korábban a lap mutatta be, hogy Rogán Antal új feleségének falujában vett műemlék kastélyt az a vállalkozó, aki Rogán polgármestersége idején több budapesti, V. kerületi ingatlanhoz is kedvezményesen jutott hozzá.

A lap szerint a faluban a kastély eladásának azzal ment híre, hogy a kastély új gazdája maga Rogán, akinek harmadik felesége, Rogán Barbara Dédestapolcsányba való. A vevő azonban nem a miniszterelnök kabinetfőnöke, hanem egy olyan üzletember, aki félmilliárd forintért jutott önkormányzati ingatlanokhoz átlagosan 30 százalékos árengedménnyel azokban az években, amikor Rogán Antal vezette az V. kerületi önkormányzatot. A vásárló Dunai Fedélzet Zrt. mögött Fintha-Nagy Ádám áll.

A lombok mögött látható a Serényi-kastély:

Ahhoz, hogy a dédestapolcsányi kastély Fintha-Nagy Ádámhoz kerüljön, elévülhetetlen érdemet szerzett a Le Roy. Co. Kft., amely az V. kerületben, a Bazilika környékén működtet éttermet. A Le Roy Kft. 2019 augusztusától 2020. decemberig tartotta a kezét a kastélyon úgy, hogy arra vételi jogot szerzett, amivel nem élt, ennek köszönhetően azonban más addig nem tudta megvásárolni. A fordulat idén májusban következett be: ekkorra a vendéglátós cég lemondott szándékáról, átengedve a kastélyt Fintha-Nagy Ádám cégének. Ennek okáról kérdezte a lap a Le Roy társtulajdonos ügyvezetőjét, Sztanó Tamást, de nem reagált megkeresésükre. A Magyar Narancs szerint a kastély adásvételében a Le Roy és a Dunai Fedélzet közötti együttműködésre több tényező is utal. A Dunai Fedélzet ügyvezetője Sztanó másik érdekeltségének, a Winestore Kft.-nek is ügyvezetője volt, a Le Roy-jal való munkakapcsolatát maga is elismerte.

A Magyar Narancs most arról ír, hogy Sztanó nem lépett le a színről a kastély eladása után. Egy héttel az előtt, hogy a földhivatalba beérkezett Fintha-Nagy cégének a kastély tulajdonjogi változás bejegyzési kérelme, Sztanó 12 földterületet vásárolt Dédestapolcsányban az épület körül:

  • 4 millió forintért 1,3 hektárnyi 4. osztályú erdő besorolású termőföldet,
  • 3 millió forintért 10 ezer négyzetméter legelőt,
  • 800 ezer forintért 2860 négyzetméter szántót,
  • 3,4 millió forintért 1,4 hektár szántót,
  • 1,6 millió forintért 5500 négyeztméter szántót,
  • 140 ezer forintért 468 négyzetméter szántót,
  • 35 ezer forintért 118 négyzetméter legelőt,
  • 20 ezer forintért 96 négyzetméter legelőt,
  • 70 ezer forintért 257 négyzetméter legelőt,
  • 98 ezer forintért 327 négyzetméter legelőt,
  • 509 ezer forintért 1700 négyzetméter legelőt,
  • 56 ezer forintért 186 négyzetméter legelőt.

Majd június 2-án egy másik magánszemélytől további 9993 négyzetméter alapterületű, I. osztályú legelő besorolású termőföldet vett még. Így 17 millió forintból 5,8 hektár föld gazdája lett Dédestapolcsányban. Sztanó dédestapolcsányi földjeinek van egy összekötő eleme: mind a Serényi-kastélyhoz kapcsolódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik