Gazdaság

Magyar Narancs: Rogánné falujában vett kastélyt az V. kerületben bevásárló vállalkozó

Google Maps
Google Maps
A lap információi szerint Fintha-Nagy Ádám áll a tranzakció mögött.

Rogán Antal új feleségének falujában vett műemlék kastélyt az a vállalkozó, aki Rogán polgármestersége idején több budapesti, V. kerületi ingatlanhoz is kedvezményesen jutott hozzá – írja a Magyar Narancs.

A lap szerint a Dédestapolcsányban található Serényi-kastélyra május 13-án jegyezték be a Dunai Fedélzet Vagyonkezelő Zrt. (DF) tulajdonjogi kérelmét. A céget mindössze egy évvel ezelőtt alapították, ügyvezetője Moór Sándor, aki egyben a Winestore Kft. vezető tisztségviselője is. A Winestore-t Lefkovics György, a belvárosi Le Roy éttermeket üzemeltető cég, a Le Roy. Co. Kft. alapítója hozta létre – írja a Magyar Narancs.

A cikkben azt írják, hogy a dédestapolcsányi kastélynak közel két éve a Le Roy. Co. Kft. a kizárólagos vevőjelöltje, még 2019-ben szerzett vételi jogot rá. Végül azonban nem élt vele, előbb 2020 márciusáig, majd 2021. májusig meghosszabbították azt, hogy aztán lemondjanak a kastélyról a Dunai Fedélzet javára. Ennek a döntésnek az oka nem ismert. A Magyar Narancs megjegyzi, hogy a DF-alapító Moór által vezetett Winestore és a Le Roy étterme azonos címen található a budapesti Október 6. utcában, továbbá Lefkovics jelenleg is résztulajdonosa a Winestore-nak.

A DF belvárosi székhelye szintén felidézi azokat az időket, amikor Rogán irányította a kerületet, 2006 és 2014 között. Ekkor értékesítették tömegesen az V. kerületi önkormányzati ingatlanvagyont, 2008 és 2013 között összesen 277 nem lakás célú ingatlant adtak el pályáztatás nélkül. Mint tényfeltáró riportunkban megírtuk, az egyik kedvezményezett, a kiárusítás egyik legnagyobb ásza az OS17 Ingatlanforgalmazó Kft. volt, amely minimum hét ingatlant kebelezett be közel félmilliárd forintért 30 százalékos árengedménnyel,

olvasható a Magyar Narancs cikkében. Az OS17-be 2010-ben társult be Fintha-Nagy Ádám, a Concordia- és a Kulcsár Attila-perek egyik ügyvéd szereplője, írja a lap, és a cég által vásárolt önkormányzati ingatlanok nagy része Fintha-Nagy cégénél, a Fundus Vagyonkezelő Zrt.-nél kötött ki. Magát a Dunai Fedélzetet is egy V. kerületi lakásba jegyezték be. Fintha-Nagy egy másik érdekeltsége tavaly óta nem folytathat tőzsdei kereskedést, mert elmulasztotta közzétenni a 2019-es pénzügyi jelentést.

Az ügyvéd szerepét a Magyar Narancs megkeresésére Moór Sándor tisztázta, aki azt mondta:

Az ingatlanvásárlás pénzügyi fedezetét a Dunai Fedélzet Zrt. végső tulajdonosa, Dr. Fintha Nagy Ádám biztosította, a vásárláshoz sem bankhitel, sem pályázati forrást nem vett igénybe a vállalkozás.

A lap úgy tudja, hogy a kastély felújítását hamarosan elkezdi egy szentendrei cég, a munkálatok pénzügyi fedezetét a tulajdonos személyesen és/vagy egy cégcsoportja biztosítja majd. De hogy mi lesz a szándék az épülettel, nem derült ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik