Közélet

Semjén Zsolt a pápalátogatásról, Tibet ügyéről

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A miniszterelnök-helyettes nem magyarázott túl sokat. A Ferenc pápa budapesti programját firtató kérdésre egy linkkel válaszolt.

Ungár Péter (LMP) eredetileg Gulyás Gergely minisztertől várt választ. Az ellenzéki politikus idézte a National Catholic Register egyházi újságot, amely szerint Ferenc pápa budapesti látogatásán nem akar találkozni külön Orbán Viktorral, Áder Jánossal, ezért Erdő Péter bíboros Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel Rómában próbált egy „elfogadhatóbb” menetrendről egyeztetni.

Kapcsolódó
Ferenc pápa kihagyná Orbánt, Ádert Budapesten
Lapértesülés szerint a katolikus egyházfő egyikőjükkel sem akar külön találkozni szeptemberben.

Ungár Péter arra volt kíváncsi, milyen eredményt hozott a vatikáni látogatás, pontosan miért nem akar a pápa személyesen találkozni a magyar államfővel, illetve a miniszterelnökkel.

A link, mint válasz

Gulyás miniszter helyett Semjén Zsolt válaszolt. Egyetlen linkkel. A miniszterelnök-helyettes azt az Index cikket választotta, amely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményét ismertette, amely szerint Ferenc pápa a tervek szerint külön találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival és más, magas rangú állami vezetőkkel.

Kapcsolódó
Ferenc pápa mégis találkozhat Orbán Viktorral és Áder Jánossal
A Szentatya szeptember 12-én érkezik Magyarországra.

A tárca nélküli miniszter ennél kicsit volt bőbeszédűbb, amikor a szocialista Mesterházy Attila arról kérdezte, hajlandó-e ismét benyújtani korábbi határozati javaslatát Tibet ügyében, felszólítani  a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, vessen véget az erőszak alkalmazásának.

Semjén Zsolt emlékeztette az MSZP politikusát, hogy annak idején ők akadályozták meg javaslata elfogadását.

Azóta a Kínával kialakított gyümölcsöző kapcsolatunk lehetővé teszi a vallásszabadság melletti elkötelezettségünk megjelenítését is. E témakörben javaslom, hogy kísérje figyelemmel a Szentszék diplomáciáját.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik