Nagyvilág

Francis Fukuyama: Magát áltatja az az európai politikus, aki azt hiszi, sokáig lavírozhat az USA és Kína között

Szabad Európa /RFE/RL
Szabad Európa /RFE/RL
Szerinte Kína évről évre keményebb totalitárius rendszert épít ki.

A világhírű amerikai filozófus, politológus, történész a Szabad Európának Szerbia és a többi balkáni ország tervezett EU-tagsága kapcsán adott interjút, de általánosságban figyelmeztetett arra,  nem lehet sokáig lavírozni teljesen különböző világnézetet képviselő nagyhatalmak között.

Francis Fukuyama Belgrád és Peking közeledéséről azt mondta, Hszi Csin-ping évről évre keményebb totalitárius rendszert épít, miközben Szerbiában is erősen illiberális folyamatok zajlanak.

Kapcsolódó
A jugoszláv kommunisták szobrot állítanának a kínai elnöknek
Ugyan nem a szerb kormány akar szobrot állítani Hszinek, de nem lenne meglepő, ha beleállnának az ötletbe.

Az EU-tagság azonban értékválasztás. Az Európai Unió okkal tart az újabb bővítéstől, de Kína felé nyitni hiba, végül pedig választani kell Kelet és Nyugat, liberális demokráciák és illiberális államok között.

A Stanford Egyetem Nemzetközi Politikai Központjának igazgatója Donald Trumpot hozza példaként arra, hogy a populisták az EU-n kívül is intenzíven fenyegetik a nyugati demokráciákat, úgy véli, Kínának Brüsszellel könnyebb a dolga, mert az EU-t jelentősen korlátozza, hogy külpolitikáját konszenzusos alapon formálják.

Kapcsolódó
Magyarország megvétózta az EU Kínát elítélő nyilatkozatát
Az érvelés szerint az uniónak már így is sok vitája van Kínával. 

Francis Fukuyama szerint Brüsszel nem engedhet bizonyos normákból a bővítésnél. Magyarország és Lengyelország annyira aláásta a jogállamisággal kapcsolatos európai értékeket, hogy okkal tart az új tagoktól.

Ugyanakkor nagy hibának tartja az Európai Unió befektetési megállapodását is Kínával. Szerinte

sok olyan, magát áltató európai politikus van, aki azt képzeli, hogy Európa valahogy Kína és az Egyesült Államok között lavírozhat, és kijátszhatja őket egymás ellen, és az aktuális probléma függvényében hol az egyikkel, hol a másikkal működhet együtt.

Kínával előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz nemcsak az értékek, hanem a geopolitikai érdekek miatt is az összecsapás, ezért Európának más liberális demokráciákkal együtt ellen kell állnia. Mint mondta: a nyugati államok erre csak akkor képesek, ha együttműködnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik