Belföld

Ferenc pápa mégis találkozhat Orbán Viktorral és Áder Jánossal

Giuseppe LAMI / POOL / AFP
Giuseppe LAMI / POOL / AFP

Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra – idézi a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának szerdai közleményét a Vasárnap.hu.

A közlemény szerint a szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel,

Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban – fogalmaznak a püspökök, akik szerint nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egybehangzó lengyel sajtóértesülések szerint azért nem találkozik Ferenc pápa Orbán Viktorral vagy Áder Jánossal a rövid budapesti látogatása során, mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája és nem azért, mert kevés az ideje. Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezik Budapestre szeptember 12-én, a lengyel lap arról írt, hogy nem elégedett azzal, ahogy a magyar kormányfő és a magyar katolikus püspökök a menekültekkel bánnak. Ezért a találkozót sem erőlteti, döntése a wPolityce szerint a Vatikánban is problémát okoz, mert azt egyértelműen politikai indíttatásúnak gondolják. Az újság cikke szerint Ferenc pápa nem kedveli a szűk látókörű, extremista, agresszív nacionalizmust. Állítólag Semjén Zsolt és Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon hosszabb ideig vagy legalább találkozzon a kormány valamelyik képviselőjével. Ekkor azonban a végső döntés még nem született meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik