Közélet

Mirkóczki Ádám egri polgármestert saját frakciótársai zárták ki az ellenzéki egyesület elnökségéből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Egri Ügyek információi szerint kedd esti ülésén az Egységben a Városért Egyesület (EVE) közgyűlése kizárta az elnökségi tagok közül Mirkóczki Ádámot, Eger polgármesterét. A kizárás mellett heten szavaztak, hárman ellene és volt egy tartózkodás is.

Néhány napja Berecz Mátyás, DK-s politikus, Eger korábbi alpolgármestere a 24.hu-nak arról beszélt: Mirkórczki már nem az ellenzék szekerét tolja. „Tüntetőleg mutatkozik a Fidesz politikusaival, miközben velünk szóba sem áll. Eddig ezt nyilvánosan nem mondtuk ki, a tényeket azonban már nem lehet szőnyeg alá söpörni” – tette hozzá. Mirkóczki Ádám viszont azzal érvelt, hogy veszélyesnek látja az előválasztási küzdelmet, a kormányhivatal fideszes vezetőjét pedig nem kerülheti meg, amikor az egriek érdekeiért harcol.

Berecz szerint Mirkóczki vezetési stílusa finoman szólva is hagy számukra kívánni valót maga után: az elmúlt egy évben megszűnt minden szakmai egyeztetés, sőt, lényegében kommunikáció sincs a polgármester és frakciója között, állítja: a járványügyi veszélyhelyzet lehetőséget adott a polgármesternek, hogy kiterjessze autoriter hajlamait, a közgyűlést és a frakciót Mirkóczki Ádám mellőzi, úgy irányít, hogy eldobott minden demokratikus elemet.

Kapcsolódó
A DK szerint Mirkóczki Ádám már nem az ellenzék szekerét tolja
A Gyurcsány-párt helyi jelöltje szerint Eger polgármestere az ellenzéki előválasztás jelöltjeivel már nem, a Fidesz 2022-es indulójával viszont rendszeresen találkozik. Mirkóczki Ádám azt mondja, veszélyesnek látja az előválasztási küzdelmet, a kormányhivatal fideszes vezetőjét pedig nem kerülheti meg, amikor az egriek érdekeiért harcol.

Az Egri Ügyeknek kiadott hivatalos megfogalmazás szerint az EVE ülésén jelenlévő tagok többsége úgy ítélte meg, hogy Mirkóczki az elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai nincsenek összhangban az egyesület céljaival és értékrendjével. Konstruktív együttműködésére, az egyesület tagjaként, a továbbiakban is számítunk”.

Az említett nyilatkozat a Magyar Hangnak adott korábbi interjú: ebben Mirkóczki visszautasította, hogy a Fideszt támogatná, azonban egyértelművé tette, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének. Mirkóczki Zita korábbi alpolgármester a lapnak úgy fogalmazott: pont arra a fideszes mentalitásra mondtak nemet a megválasztásunkkal, ami az utóbbi időben lépten-nyomon visszaköszön a jelenlegi működésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik