Közélet koronavírus

A koronavírus ellen rendelt gyógyszert egy piliscsabai nő, gyógyszerhamisítással gyanúsítják

AFP
AFP

A pilisvörösvári nyomozók befejezték annak a 41 éves nőnek az ügyét, aki külföldről rendelt gyógyszerekkel óvta volna szeretteit a Covid-fertőzéssel szemben – írja a rendőrség honlapja.

A rendőrök egy Dél-Ázsiából érkezett gyanús csomag miatt kaptak jelzést még januárban, a küldemény tartalma öt dobozban 100 db Ivermectin Tablets nevű gyógyszer volt, amely nem rendelkezett Magyarország területére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

Február 25-én gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a tablettákat megrendelő 41 éves piliscsabai asszonyt, aki panasszal élt a gyanúsítás ellen, szerinte nem követett el bűncselekményt, legfeljebb felelőtlen volt. Mint mondta, nem tudta, hogy a megrendelt termék engedély hiányában  hazánkban nem használható, behozatala, forgalmazása, gyártása engedélyköteles. Beszerzését azzal magyarázta, hogy a kialakult pandémiás helyzet miatt saját és családja egészségi állapotának megóvása érdekében rendelte a parazitaellenes hatóanyagot tartalmazó készítményt, amelyről úgy tájékozódott, hogy alkalmas a koronavírus-fertőzés kezelésére.

Az ivermectint valóban több országban is használják a koronavírus ellen, az EU-ban Csehországban és Szlovákiában engedélyezték, de mivel a szer hatásossága nem igazolt, az orvosok döntésére bízzák az alkalmazását, a betegeknek pedig beleegyező nyilatkozatot kell aláírniuk. Itthon Kásler Miklós is beszélt róla februárban, azt mondta, a hatásossága ugyan elméletileg megalapozott, azonban sem az optimális adagolás, sem a célcsoport tekintetében nincsenek egyértelmű adatok.

Kapcsolódó
Az Európai Gyógyszerügynökség nem ajánlja az ivermectin koronavírusra való alkalmazását
Az Európai Gyógyszerügynökség átnézte a rendelkezésre álló kutatásokat.

A pilisvörösvári rendőrőrs a gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek, egyben elkobozta a korábban már lefoglalt tablettákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik