Közélet

Kövér László nem enged Tordai Bence 8,2 milliós büntetéséből

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
A fideszes házelnök benyújtotta határozati javaslatát az ellenzéki képviselő megbüntetéséről.

Kövér László kitart mellette, hogy jogos volt korábbi döntése, amellyel a Párbeszéd frakcióvezető-helyettesének tiszteletdíját négyhavi összeggel, 8 233 440 forinttal csökkentette.

A fideszes házelnök irományában felidézte Tordai Bence „bűnét”, Varga Mihály pénzügyminisztert akadályozta mozgásában az ülésteremben, a folyosóra is követte, „folytatva a zavaró magatartást”.

A házelnök a tiszteletdíj csökkentésekor figyelembe vette, hogy a Párbeszéd politikusa az Országgyűlés jegyzője is, ezért „az általa tanúsított házszabályellenes magatartás nagyobb súllyal esik latba”. 

Ráadásul „visszaeső”, a jelenlegi parlamenti ciklusban negyedszer sértette meg a házszabályi rendelkezéseket.

Tordai Bence kérte a Mentelmi bizottságtól a döntés hatályon kívül helyezését, szerinte Kövér László – objektív bizonyíték hiányában – büntette, jogilag megalapozatlanul. Kifogásolta, hogy jegyzői tisztségét a házelnök súlyosbító körülményként értékelte.

A testület ülésén egyes tagok a tiszteletdíj csökkentését túlzónak tartották, de végül Tordai Bence képviselő kérelmének – 3 igen, 3 nem szavazati aránnyal – nem adtak helyt.

Mivel a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese az Országgyűléstől is kérte a bírsága hatályon kívül helyezését, a házelnöknek be kellett nyújtania határozati javaslatát. Ha azt az Országgyűlés elutasítja, a Kövér László döntését is hatályon kívül helyezi.

Korábban Tordai Bence azt mondta, a kormány tavaly év végén 9,3 milliárd forintot vont el a II. és III. kerületi orvosi szakrendelőktől. Mivel Varga Mihály nemcsak pénzügyminiszter, hanem a II. és a III. kerület egyéni képviselője is, arra kérte, csatlakozzon pártja kezdeményezéséhez, hogy a hajdú-bihari MotoGP-pályára és a vadászati világkiállításra szánt forrásokból a rendelők kapjanak pénzt.

A képviselő azt elismerte, a beszélgetést próbálta felvenni a telefonjával, de szerinte éppen Varga Mihály volt az, aki meglökte őt. Tordai Bence jelezte: a hazai jogorvoslati lehetőségek után a  nemzetközi fórumok elé viszik ügyét.

Kapcsolódó
Tordai Bence indulatkezelési tréninget javasol Kövér Lászlónak, 18 milliós büntetést Varga Mihálynak
A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese nyílt levelet írt a fideszes házelnöknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik