Közélet koronavírus

Rékassy: Tragédia, hogy a kormány ilyen lassan kapcsolt, pedig előre figyelmeztették őket

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A Telexnek nyilatkozott Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász, a főváros egészségügyi tanácsadója, aki szerint mivel egyedül a kormány ismeri a járványra vonatkozó pontos adatokat, lett volna ideje felkészülni a vészhelyzeti intézkedésekre, és egyeztethetett volna az önkormányzatokkal, a háziorvosok szakmai szervezeteivel, az egyházi- és magán egészségügyi szolgáltatókkal az erőforrások regionális elosztásáról. A második hullám elkésett intézkedéseinek tapasztalatait, következményeit rég fel lehetett volna használni a tervezéshez. Rékassy úgy látja:

a vészhelyzetet a járványmatematikusok és epidemiológusok előre jelezték a kormánynak, sajnálatos, hogy se megfelelő kommunikáció, se felkészülés, se szakmai párbeszéd, előkészület nem volt ezen a területen.

„Most naponta már 250 ember elvesztése a következménye az elkésett intézkedéseknek. Tragédiának tartom, hogy az kormány ilyen későn kapcsolt, és egy évvel a járvány kitörése után nincsen egyeztetett, a főbb szereplők bevonásával készült egészségügyi vészhelyzeti forgatókönyvünk, nincsen megfelelő számú tesztelés, kontaktkutatás, izoláció, nincs összefogást segítő szakmai párbeszéd, még mindig nincs járványkezelési stratégia” – mondta a szakember a Telexnek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a veszélyhelyzet idejére a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerültek az önkormányzati szakrendelők. Rékassy úgy látja: védekezés érdekében hasznos lehet az egészségügyi kapacitások egységbe szervezése, elfogadhatatlan, hogy az állam mindenféle előzetes egyeztetés nélkül maga alá vonta az önkormányzati fenntartású szakrendelőket. A szakember szavai szerint a szakrendelők váratlanul végrehajtott „vészhelyzeti államosítása” is arra utal, hogy a kormány elkésett. „Egyik napról a másikra elveszik a szakrendelőket az önkormányzatoktól, amelyek azon kapják magunkat, hogy a kormányzat erőből utasítva, mindennemű jószándékú partnerséget nélkülözve próbálja menteni az elkésett intézkedések negatív hatását” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik