Belföld koronavírus

A veszélyhelyzet idejére a kórházak alá rendelik az önkormányzati szakrendelőket

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

A hatékonyabb védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, valamint a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére, tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont kedd este az MTI-t. Az erről szóló kormányrendelet rövidesen megjelenik.

Kiemelték: a koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg, és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, és koordináltan lássák el betegellátási feladataikat, az oltás tömeges szakaszában pedig megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.

A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók szakmai irányítási jogköreinek gyakorlását, működésük felügyeletét, és a javaslattételt a dolgozóik berendelésére. Emellett a rendelet az irányító megyei intézmények (a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen minden egészségügyi tevékenység irányítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik