Közélet koronavírus

Horváth Péter: „Oltani kell a pedagógusokat”

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az iskolák csak így tudnak biztonságosan működni.

Pontosan egy éve, 2020. március 16-án zárt be először minden oktatási intézmény Magyarországon. Az évfordulón a Népszavának Horváth Péter azt mondta, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) azt képviselte következetesen, hogy az adatok folyamatos elemzése, az előrejelzések alapján kell dönteni, ha egy köznevelési intézményben megbetegedések vannak, akkor ott, a helyi kérésnek megfelelően, el kell rendelni a digitális oktatást.

Az NPK elnöke szerint a digitális oktatásra az iskolák most jobban felkészültek. A tavaszi időszak óta egységesebb lett az oktatáshoz szükséges platformok használata,

sokkal felkészültebbek a pedagógusok, akár az idő beosztásában, akár a kiadható tananyag mennyiségében. Ugyanakkor nyilván ebben a helyzetben nem lehet mindazt elvégezni, amit a megszokott körülmények között adni tudunk a tanítványainknak.

Horváth Péter szerint az érettségi ügyében nincs egységes álláspont a tanárok és diákok között sem, ő azt reméli, a tavaszi szünet végéig eldől, meg lehet-e tartani az írásbelit és szóbelit is.

A szakszervezetekhez hasonlóan az NPK sem ért egyet azzal, hogy a tanárok nem élveznek elsőbbséget az oltási tervben. Az elnök  emlékeztet rá, amikor az oltási sorrend nyilvános lett, ő azonnal a köznevelési államtitkárhoz, Maruzsa Zoltánhoz fordult, levelében arra kérte, hogy az egészségügyi és szociális szféra után a pedagógusok következzenek,

mert csak ebben az esetben tudnak a köznevelési intézmények biztonságosan működni. Ez pedig azért fontos, mert ekkor tudnak a szülők is nyugodtan a saját munkájukra koncentrálni, és csak ebben az esetben érhetjük el, hogy minden gyermek megkapja a kora szerint megfelelő fejlesztést, és részesülhessen azokból a közösségi élményekből, amelyek fontosak a tanulás mellett.

Kapcsolódó
DK: Kásler nem küzd a tanárok oltásáért, mennie kell
A párt szerint az „emberminiszter” alkalmatlan feladatai ellátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik