Közélet

Pokollá vált a szomszédok élete Mészáros Lőrinc cégének építkezése mellett

Még hajnali egykor se hagyták abba a munkát február elején a Testnevelési Egyetem (TE) Csörsz utcai építkezésén. A szomszédos ház lakói a rendőrséget hívták csendháborítás miatt, míg van aki az ablakából videózta a betonozási munkát – írta meg a Telex.hu.

A kormány 2015-ben döntötte el, hogy felújítják a TE-t és új csarnokot, sportpályákat húznak fel a XII. kerületben. A TE építkezésével szomszédos épületekben nagyjából 350 lakás van. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházás közbeszerzését az egyetemfejlesztés első üteméhez hasonlóan Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. nyerte. A szerződés szerint 18 milliárd forintba kerül a teljes sportkomplexum, de ez az összeg még a tervezett 2023-as átadásig jócskán növekedhet.

A Telex szerint a kivitelezőről csak a sajtóból értesülhettek a Csörsz utcaiak, akik azt mesélték: nem volt kint tábla, de levélben sem tájékoztatták őket arról, hogy kihez fordulhatnak, ha például hajnal ötkor nyitott ablaknál a teherautók dudálására és tolatására ébrednek. Amikor ezt több helyen is jelezték, kitettek egy nagy táblát, csak épp ehhez kivágtak egy fát, hogy legyen helye.

A lapnak Falaky Zsolt, az egyik Csörsz utcai épület lakója nyilatkozott. Ő ősz óta próbál minden létező fórumon információkhoz jutni, de állítása szerint csak elvétve kap választ kérdéseire. Általában akkor történik bármi, hogy leveleit elküldi Pokorni Zoltánnak, a XII. kerület fideszes polgármesterének, illetve Gulyás Gergelynek, a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjének. Így sikerült elérni azt is, hogy ne vágják ki a Csörsz utcai jegenyefákat, amihez az önkormányzat Telexnek küldött válasza szerint a tervező és a beruházó is sokáig ragaszkodott. Aztán Gulyás Gergely decemberi közbenjárásával módosították a tervet, így „a fák többsége megmaradhat”. Hogy ez pontosan hány fát jelent, nem tudni.

Nem voltak ilyen szerencsések azok a jegenyefák, amelyeket az Avar utcai park felőli oldalon

ősszel olyan gyorsan vágtak ki engedély nélkül, hogy az önkormányzat is csak utólag tudott eszmélni.

A szabálytalanság miatt eljárást indítottak, és 250 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtották az egyetemet. A kivágott jegenyefák helyén ma egy hosszú, szürke betonfal magasodik.

Február 1-jén két bejelentés is érkezett 23 óra környékén a rendőrségre, kimentek a helyszínre, azonban nem tapasztaltak hangos munkavégzést. A BRFK sajtóosztálya ugyanakkor válaszában hozzátette, visszatérően ellenőrzik ezt a területet. December volt olyan, hogy hajnali kettő óra előtt nem sokkal tett az egyik lakó bejelentést, de a rendőrség akkor sem tapasztalt csendháborítást.

A februári éjszakai munkavégzésről videót is készített az egyik lakó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik