Közélet koronavírus

Erdő Péter: Minden járvány alkalom a megtérésre

Tudták, hogy a járvány nőnemű kifejezés? A pápa tudja.

November elsején, mindenszentek napján ünnepli a katolikus a szenteket, másodikán, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról.

A Magyar Hírlap ennek kapcsán idézi Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mai prédikációját, melynek főbb gondolatai a következőek:

  • az egyház különösen járványok idején hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a keresztség és a bűnbánat szentsége, valamint a szentségi feloldozás; ebben az időszakban ezért, amikor senki sem tudhatja, mikor fertőződik meg és mennyire súlyosan betegíti meg a vírus, különösen fontos mindenkinek „rendezni a lelki állapotát… hogy tiszta szívvel állhasson Isten előtt”, következésképpen a járvány, a szembesülés az emberi élet törékenységével mindig „alkalom a megtérésre”, arra, hogy „csak a legfontosabb dolgokra figyeljünk… így volt ez a régi, nagy járványok idején, és így van ma is”
  • a világjárvány miatti szorongással terhelt időszakban különösen vigasztaló mindenszentek ünnepe
  • a katolikus templomokban megtartják a szentmiséket, de a híveknek, a szertartást vezető papnak és a ministránsoknak is be kell tartaniuk a szigorú biztonsági előírásokat.
  • elhunyt szeretteikért otthon is gyertyát gyújthatnak és imádkozhatnak azok, akik nem tudnak vagy nem szeretnének közösségbe menni; „imádságunk segíti az elhunytakat, hogy a tisztulás állapotából az örök boldogságra jussanak”
  • a járvány miatt a Szentszék egész novemberre kiterjesztette a szokásos esetben halottak napján, illetve az azt követő héten elnyerhető teljes búcsút, hogy ezzel is mérsékeljék a zsúfoltságot a templomokban, sírkertekben és urnatemetőkben
  • a kórházakban ápolt koronavírusos betegek, elsősorban a haldoklók lelkipásztori ellátását az összes előírás megtartásával, a lehető legnagyobb óvatosság mellett igyekeznek megszervezni, ahol ezt a kórház engedi, és a beteg kéri; az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében ehhez a kórházi engedély mellett külön egyházi jóváhagyás is szükséges.

Hogy a távolságtartás mily komolyan veszi az egyház, arra jó példa Ferenc pápa minapi katekézise, melyet szokásával ellentétben úgy mondott el, hogy nem ment a hívek közelébe. Idézzük a pápát:

A mai kihallgatáson, ahogy a korábbiakon, én itt maradok [a VI. Pál csarnok pódiumán]. Nagyon szívesen lemennék, hogy egyesével köszöntsek mindenkit, de meg kell tartanunk a távolságot. Ha lemennék, azonnal összesereglenétek, és ez szembemenne azzal az óvatossággal és elővigyázatossággal, amelyet a COVID nevű „hölggyel” szemben tanúsítanunk kell, aki sok kárt okoz nekünk. Ezért bocsássatok meg, amiért nem megyek le üdvözölni benneteket: innen köszöntelek benneteket, de mindnyájatokat szívemben hordozlak! Ti pedig hordozzatok szívetekben engem, és imádkozzatok értem! Távolról is lehet imádkozni egymásért! Köszönöm megértéseteket!

Haladóknak azt is elárulja a Magyar Kurír (ahonnét mi is átvettük ezt a hírt; ők pedig a Vatikan News-ból), hogy „a Szentatya vélhetőleg azért nevezi hölgynek, asszonynak a koronavírust, mert olaszul a fertőzés, illetve a járvány, világjárvány szavak nőneműek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik