Közélet

Meghalt Korinthus Katalin

67 éves korában hunyt el a volt országgyűlési képviselő.

Korinthus Katalin 1953. május 11-én, Miskolcon született, 1971-ben a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, írta honlapján az Országgyűlés. 1975-ben szerzett tanítói oklevelet, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kutató-fejlesztő szakpedagógusi diplomát.

1975 és 1980 között a Miskolci 3. sz. Általános Iskolában, 1980-tól 1992-ig a Herman Ottó Általános Iskolában tanított. 1992-től politikai munkatárs, az MSZP Miskolc Városi Irodájának az irodavezetője.

1989. október 7-től tagja az MSZP-nek, egyben az Országos Választmánynak sok éven át. 1991-től 1994-ig megyei, 1992-től miskolci alelnök. 1990-től 1994-ig az MSZP Miskolc városi önkormányzati frakciójának külső bizottsági tagja.

Az 1994. évi országgyűlési választásokon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. sz. választókerületében szerzett egyéni országgyűlési képviselői mandátumot. A törvényhozásban a kulturális és sajtó állandó bizottságban dolgozott.

Korinthus Katalin emlékére

Az MSZP méltatásában külön kiemelte, hogy Korinthus Katalin több civil szervezet motorja és vezetője volt. 1975-től 1985-ig a Pedagógus Szakszervezet, 1988-tól 1992-ig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt a tagja, alapítója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei reformkörnek.

Olyan civil kezdeményezésekben vett részt, amelyek az állampolgári jogok erősítését, védelmét tekintik céljuknak. Egyik alapítója volt a Cigányságtörténeti Kulturális Alapítványnak, a társadalom peremére kerültek gondjait felvállaló “Szél” Alapítványnak, elnökségi tagja az Újrakezdés Művészeti Egyesületnek.

Részt vett az Északi Szekfű Alapítvány kuratóriumának a munkájában, tagja volt a Gyermekbarátok miskolci csoportjának, a Cigány-Magyar Baráti Társaságnak.

Értelmiségi volt a szó legnemesebb és egyszerű értelmében is, magasztos célokért küzdő és a hétköznapi gondokra is megoldást találó közéleti ember, de leginkább kiváló édesanya!

Tőle baloldalibb, igazságszeretőbb civil politikust, politikus civilt nagyítóval sem találni!  Egy igaz ember volt.

Az MSZP néma főhajtással adózik Korinthus Katalin emléke előtt, osztozik szerettei gyászában.

Kiemelt kép: mszp.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik