Közélet koronavírus

Hivatásos őrökkel ellenőriztetnék a vásárlók maszkviselését a boltokban

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, aki a lapnak elmondta: a járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások a novemberi fizetésnapok után felpörögnek, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban. Arra kérik a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget.

Javasoljuk, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket

— mondta a lapnak Bubenkó Csaba, aki szerint az elmúlt években leépült a külsős cégekhez kiszervezett vagyonőri, biztonsági szolgáltatás az üzletekben, a járvány előtt az elenyésző számú, kisebb bűnesetekre elegendő volt a belső kamera követésére kijelölt, saját alkalmazott.

Mivel az üzlet teljes területén mindenkitől számon kell kérni a maszkviselést, az ősz óta túlzott teher hárul a békés, hagyományos feladatokhoz szokott alkalmazottakra, akiknek többsége nő, családanya

— emlékeztetett a szakember. Hozzátette: a korábbi években rekordnyereségeket elérő áruházláncoknál a járvány mostani szakaszában már nem lehet szempont, hogy mekkora kiadást jelent a jogszabálynak megfelelő körülmények biztosítása. Szerinte mivel külön embert kíván az ellenőrzési kötelezettség az áruházakban, nem lehet ezen tovább spórolni, mert a karácsonyi tömegben megakadhatnak a rutinfolyamatok.

Kiemelt kép: Mónus Márton/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik