Közélet

Orosz üzleti kör vásárolta fel a Semjén Zsoltot vadásztató vállalkozó szállodáit

Újabb hotelek kerültek az eddig a Balaton-parton terjeszkedő Rahimkulov család birtokába – tudta meg a 24.hu. Az orosz üzleti kör két négycsillagos és egy háromcsillagos szállodát szerzett meg Noszvajon és Ráckevén. Mind a három hotel Farkas József vállalkozó érdekeltségébe tartozott. Ő az az üzletember, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatait finanszírozta.

Az adásvétel némileg meglepő, ugyanis Farkas cégei, illetve az érdekeltségébe tartozó szállodák korábban jelentős állami vagy európai uniós segítséget kaptak.

  • A négycsillagos noszvaji Oxigén Family & Spa Hotel például 365 milliós forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott, a szálloda avatóünnepségén Semjén Zsolt mondott beszédet.
  • A háromcsillagos noszvaji Tündérkert Hotel állami tulajdonú területen fekszik. Annak bérleti jogát a Népszava cikke szerint 2016-ban húsz évre kapta meg Farkas cége azután, hogy az állam 219 millióból felújította a komplexumot.
  • A ráckevei Duna Relax Hotelt (korábban Kék Duna Wellness Hotel) szintén részben állami támogatásból újította fel Farkas cége azután, hogy a Pest Megyei Önkormányzattól árverésen megvette a szállodát.

A két négycsillagos hotel tulajdoni lapjáról kiderült, hogy azok immár a Nádor Hotels Kft. tulajdonában vannak. A csaknem 1,2 milliárd forintos jegyzett tőkével rendelkező társaság végső tulajdonosai Rahimkulov Ruszlan Megdetovics és a vele állandó üzleti partnerségben mozgó Zentai Péter. Előbbi annak a Megdet Rahimkulovnak az egyik fia, akinek családi vállalkozása – a Kafijat Zrt. – az OTP Bank részvényeinek több mint hét százalékát birtokolja.

Bár a szállodák vételára nem ismert, egy időben azzal, hogy Rahimkulovék megszerezték a Nádor Hotels Kft.-t, a cég 2,5 milliárd forint hitelt vett fel az OTP Banktól.

Az állami tulajdonú területen fekvő háromcsillagos noszvaji Tündérkert Hotel a másik két hotellel egy időben került Rahimkulovék érdekeltségébe. Annak üzemeltetését – a négycsillagos noszvaji hotellel együtt – az Eventrend-csoport végzi. Ugyanaz a cégcsoport, amelyik a budapesti Symbolt és a négycsillagos siófoki Residence Hotelt is viszi a Rahimkulov családnak.

Figyelemre méltó, hogy Siófokon a három évtizeden át a fiatalok közkedvelt szórakozóhelyét, a volt a Palace diszkót is ugyanez az orosz üzleti kör vásárolta fel. A Napi.hu korábbi cikke szerint 40 szobás luxushotelt alakítanának ki az egykori szórakozóhely területén, amelyhez a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési programból is támogatást nyertek, összesen 792 millió forintot.

A családfőt, a gazpromos múlttal rendelkező Megdet Rahimkulovot Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló személyként emlegetik. A Portfólió korábban megírta, hogy az orosz milliárdos is szerepelt az Egyesült Államok „fekete listáján”, amely azokat az orosz politikusok és üzletemberek nevét tartalmazta, akik közel állhatnak a Kremlhez, illetve Putyinhoz. Megdet Rahimkulov a 71. azon a 96 fős listán, amelyet az amerikai pénzügyminisztérium állított össze az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező orosz magánszemélyekről.

Egy román lap vele összefüggésben azt pedzegette, hogy Rahimkulov OTP-tulajdonrésze is szerepet játszhatott abban, hogy a román jegybank 2018-ban nem engedélyezte az OTP-nek, hogy megvásároljon egy romániai bankot.

Kiemelt kép: Oxigén Hotel Family & Spa Noszvajon, fotó: Komka Péter /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik