Közélet

Továbbra sem adják ki a Budapest-Belgrád vasút szerződésének részleteit

Szél Bernadett megfogalmazásában „79 nap időhúzás után” a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium megtagadta a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződése részleteinek kiadását. A parlamenti képviselő a Facebookon tette közzé az erről szóló levél szövegét, amely szerint a 2020. évi XXIX. törvényre hivatkozva:

a külgazdasági és külügyminiszter úgy döntött, hogy a Hitelszerződés tartalmának megismerése veszélyezteti Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen befolyástól mentes érvényesítését, erre tekintettel a hivatkozott törvényi rendelkezések alapján az adatigénylés nem teljesíthető.

Szél szerint ez a válasz azért is elfogadhatatlan, mert nemrégiben a Központi Nyomozó Főügyészség azzal utasította el a különösen jelentős vagyoni hátrány okozásával kapcsolatos feljelentését, hogy a kormány büntetőjogilag nem vonható felelősségre az adófizetőket megkárosító, rossz döntésekért. Ezért a kormányt csak politikailag lehet számonkérni.

Csakhogy ahhoz, hogy a választók meg tudják ítélni, hogy jól vagy rosszul bánt-e a kormány a pénzükkel, információk kellenek. A szerződések nyilvánossága elengedhetetlen a kormány elszámoltathatóságához. Azzal, hogy most ezt is titkosították, egy olyan helyzet állt elő, amiben a kormány semmilyen módon nem ellenőrizhető és nem elszámoltatható,

írta a független képviselő, aki hozzátette, hogy nem hagyja annyiban a dolgot és további lépéseket fog tenni.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik