Közélet koronavírus

Müller Cecília: Nincs többlethalálozás a járvány alatt Magyarországon

Március 4-én regisztráltuk egy 27 éves fiatalembernél az első pozitív esetet, ami új koronavírusra nézve laboratóriumi vizsgálattal megerősített eset volt. Azóta folyamatosan követjük a járvány alakulását, és immár rengeteg adatot összegyűjtöttünk

– közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Ezen időszak alatt hétről hétre emelkedő járványügyi görbét láthattunk, azaz az igazolt új fertőzöttek száma fokozatosan emelkedett. Volt olyan időszak, amikor egy fertőzött személy 2-3 másiknak is átadhatta a fertőzést, de ez korlátozott időszak volt, mert az intézkedésekkel rendkívül alacsonyan tudtuk tartani a fertőzöttek számát, mondta.

Mindenkinek szeretném megköszönni azt, hogy a hatóságokra és szakemberekre hallgatva fegyelmezetten viselkedett, így közös sikerként tudjuk értékelni, hogy a szomszédos országokhoz, Európához és az egész világhoz képest Magyarországon sikeres járványkezelés zajlik a mai napig és ezt követően is így fog történni

– fogalmazott.

Hozzátette, most már egy olyan visszatekintéssel is rendelkezünk az elmúlt két hónapról, hogy pici levegőhöz jutva értékelhetjük a járványügyi helyzetünket.

Közölte, 3284 igazolt fertőzöttet tartunk számon. Ez nem jelenti azt, hogy ennyien vannak, hanem a járvány teljes időtartama alatt ennyi igazolt esetet regisztráltak. A jelenleg aktív fertőzöttek száma 1905 fő, tehát lényegesen kevesebb, mint a járvány időtartama alatt igazolt fertőzött, hiszen levonódik ezekből a 958 fő gyógyult, és a 421 elhunyt.

A 421 fő bizony mindnyájunk számára fájdalmas adat, de a környező országokhoz képest is ez egy viszonylag szám, Európa alsó harmadában szereplünk az elhunytak számával. Az Euromomo rendszer szerint, amely 24 országnak az adatait tartalmazza és hétről hétre valós idejű többlethalálozást figyel, kedvező helyen vagyunk. Nem mutattunk ki a járvány időtartama alatt többlethalálozást Magyarországon

– jelentette be.

Az elhunytak életkoráról részletes adatokat is közölte:

  • 198-an 80 év felettiek;
  • 177-en 65-79 év közöttiek;
  • 20-an 60-64 év közöttiek;
  • 15-en 50-59 év közöttiek;
  • 8-an 40-49 év közöttiek;
  • 3-an 30-39 év közöttiek.

Kedvezőnek nevezte, hogy a járvány időtartama alatt mindössze 67 gyermek, azaz 19 évnél fiatalabb magyar betegedett meg. Közülük számosan meggyógyultak, maradandó egészségkárosodást nem szenvedtek. Jelenleg továbbra is két gyermek van kórházban, kielégítő állapotban.

Az összes fertőzött közül 42 százalék férfi, 58 százalék nő. Ez különösebb következtetésre nem ad okot, mert az életkor szerinti fertőződés és halálozás megfelel nagyjából a magyarországi korfának, ami úgy néz ki, hogy a szépkort, az időskort, a 90 feletti életet a hölgyek élik meg nagyobb számban. Ezt tükrözi a fertőződések és az elhunytak száma.

Továbbra sem változnak jelentősen a járvány folyamán a területi eloszlási adatok. Budapesten 1587 fő, Pest megyében 438 fő és Fejér megyében 333 fő igazolt megbetegedés van. A 100 ezer főre jutó arányok is azt mutatják, hogy a legmagasabb fertőzöttség ezeken a területeken van, de Zala megye érintettsége is jelentőssé vált. Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb ez a szám. A fertőződés nagysága attól függ, hogy hány zárt közösség érintett. Ott a terjedés lehetősége nyilvánvalóan sokkal nagyobb.

Müller Cecília elmondta, a zárt közösségi esetszámot levonva is igaz, hogy Budapesten és Pest megyében a legmagasabb a fertőzöttek száma. 

Országszerte 32 idősotthonban jelent meg a koronavírus, ezekből 12 budapesti, 20 vidéki. 100 fő hunyt el idősotthonokban, 118-an pedig felgyógyultak, ez is mutatja, hogy a több betegségben szenvedők esetében is fennállnak a gyógyulás esélyei.

Kérdésre válaszolva elmondta, egyenletesen és fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma, ezek a jelek biztatóak és arra engednek következtetni, hogy a lakosság körében sincs nagy számú fertőzött, mert a találkozások lehetőséget adnának az átadásra, de ezt egyelőre nem tapasztalják.

A kormány szerdán tárgyal majd a budapesti és a Pest megyei kijárási korlátozások esetleges enyhítéséről.

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, Horvátországba már beutazhat, aki az államban rendelkezik az ingatlannal, hajótulajdonnal, az országba történő beutazás célja temetésen való részvétel, munkavégzés vagy üzleti út.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik