Közélet koronavírus

Április 30-tól kötelező lesz a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása

A családügyi államtitkár Novák Katalin Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a kormányrendeletre, ami az éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, és ami kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy április 30-tól ügyeletet biztosítanak az ellenőrzésük alá tartozó óvodákban és bölcsődékben — írta meg a 444.hu.

A rendelet szövege szerint

az  ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. (…) A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani.

Az intézkedés szerint az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyelete biztosítható, viszont vegyes életkori csoportokban is megszervezhető.

A lap szerint a rendeletből nem derül ki, hogy honnan kéne tudni a szülőnek, hogy a gyerek nem fertőzött. 

A rendeletben a kormány lehetőséget biztosít bármely foglalkoztató számára, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. EZ a munkahelyi gyermekfelügyeletet a  szülő a  legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Ugyanígy nyilatkozni kell, hogy a gyerek egészséges, és szintén csak kiscsoportos formában lehet megszervezni a felügyeletet.

A  munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a  polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.

Kiemelt kép: Balázs Attila/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik