Közélet

PwC: A cégvezetők szerint 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár

Szinte biztosra veszik a magyarországi cégvezetők, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár — derült ki a PricewaterhouseCoopers friss vezérigazgató-felméréséből, amelyet a Portfolio ismertetett.

Eszerint a hazai cégvezetők 89 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár 5 évvel 70 évre emelkedik az évtized végére, de csaknem ugyanennyien gondolják úgy, hogy a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Nem csak a magyar kutatók is hasonlóan látják a nyugdíjkorhatár kérdését. Az OECD egyik elemzése szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár, ugyanakkor szerintük később a korhatárnak lépést kellene tartania a várható élettartam emelkedésével. Az OECD azt is javasolta, hogy a jövőben szükség lenne arra, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék.

A lap kiemelte: ha a várható élettartamhoz kötnék, akkor az utóbbi néhány évben nem igazán emelkedett volna a nyugdíjkorhatár, hiszen néhány évben visszaesés is volt Magyarországon. 2018-ban 76 év volt a várható élettartam. Míg 1990-től kezdve évente átlagosan 0,24 évvel nőtt ez az adat, addig 2014 óta csak átlagosan 0,1 évvel.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik