Közélet

Meghalt Szabadi Béla

Február elején meghalt Szabadi Béla, az első Orbán-kormány (1998-2002) Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztériumának (FVM) politikai államtitkára – értesült a Magyar Hang.

A lap emlékeztet, hogy az 1948-ban született, közgazdász végzettségű Szabadi az 1998-tól 2002-ig tartó ciklus kulcsszereplője, a Fidesz és az FKGP közötti koalíciós csatározások központi figurája volt. 2001-ben büntetőeljárás indult ellene. A politikus az eljárás kezdeti szakaszában korábban több hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később pedig házi őrizetben volt, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alá került.

A Fővárosi Főügyészség 2002 február elsején emelt vádat  23 vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt, melyek az ügyészség szerint összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak. A vádpontok jórészt két ügycsoporthoz: az FTC reklámszerződéseihez és az államtitkár utazásaihoz kapcsolódtak. Végül nyolc évig tartó eljárás során 2009-ben, harmadfokon, két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Szabadit hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekmények miatt.

A Magyar Hang szerint a család nem szerette volna, ha nagy nyilvánosságot kap a politikus halálhíre. Szabadi Bélát szűk családi körben már el is temették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik