Belföld

Elítélték Szabadi Bélát

Nyolc éve tartó eljárás után, harmadfokon, két évet kapott Torgyán volt államtitkára.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabadi Béla volt politikai államtitkárt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekmények miatt harmadfokon, jogerősen a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly áprilisban hivatali visszaélés miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Szabadi Bélát. A másodfokú döntés ellen a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került Szabadi Béla ügye harmadfokon a Legfelsőbb Bíróságra.

Szabadi Béla egykori kisgazda politikus az Orbán-kormány idején, Torgyán József minisztersége alatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára volt, de nyolc éve büntetőeljárás indult ellene. A volt politikus az eljárás kezdeti szakaszában korábban több hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később pedig házi őrizetben volt, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alá került.

Az FVM egykori politikai államtitkára ellen 2002. február elsején emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 23 vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt, melyek az ügyészség szerint összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak. A vádpontok jórészt két ügycsoporthoz: az FTC reklámszerződéseihez és az államtitkár utazásaihoz kapcsolódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik