Belföld

Most Szabadi a póráz végén

Elolvastuk Szabadi Béla monstre börtönnaplóját, amelyben sok a sértettség, kevesebb az önkritika. Igaz, a földművelési tárca egykori politikai államtitkárát eddig csak első fokon ítélték el. Kiderült, akit a politikai elit kivet magából, az kivívja a börtönlakók szimpátiáját.

Hiánypótló kiadvány jelent meg karácsony előtt Szabadi Béla tollából. Az 560 oldalas könyv egy börtönnapló, amelyet a szerző – a médiában megjelent – idézetekkel tarkított és kommentált. Az írás egy sértett, megbántott és megalázott szerző műve.

Az más kérdés, hogy a magyar közvélemény hogyan minősíti a Szabadival történteket, miután az Orbán-kormány egykori politikai államtitkárát 2006-ban a Fővárosi Bíróság első fokon bűnösnek találta és két év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A FigyelőNet nem reprezentatív kutatása szerint a magyarok többsége ugyanis kimondottan szeret olyan politikusokról olvasni, akik börtöncellákban írják a visszaemlékezéseiket.

Mindenki másképp csinálja

A hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt elítélt Szabadi könyvéből kiderül: az esetek, amelyekkel meggyanúsították, sosem úgy történtek, ahogy az ügyészség és a közvélemény – amelyet Szabadi szerint a média egy része félrevezetett – gondolja.


Most Szabadi a póráz végén 1

Utazás, állami költségen (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA




Bár Torgyán József egykori jobbkezéről számtalan történet terjedt el, az osztályon felüli, milliós repülőutakról, az uszodáról, melyben – mint Bástya elvtárs – egyedül tempózott, vagy a nem kellően hideg whiskyről, melyet egy repülőúton a légikísérő arcába löttyintett, a könyvet elolvasva úgy tűnhet: Szabadi a rendszer és a politika áldozata.

Melegvíz

A kérdés csak az, hogy a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori politikai államtitkárának beosztottjai közül hányan könnyeznek, amikor arról olvasnak, hogy a hatalmával visszaélő államtitkárt bilincsben és pórázon vezetgették és a Gyorskocsi utcában előfordult, hogy túl forró volt a zuhany és a WC is szűk volt.

Vannak adatai a politikusok visszaéléseiről? Együtt ült Szabadival? Ha van egy híre, fotója, videója, töltse fel az FN Tudósítóba!

A könyvben a naplórészleteken túl számos újságcikk és TV interjú leirata is helyet kap, melyeket Szabadi kommentál, igaz a hozzáfűzések esetenként megmaradnak annyiban, hogy “Ejha!” vagy “Nahát!?”

Érdekesebbek az államtitkári visszaemlékezések, melyeken keresztül néha fel-felcsillan, hogyan is használják egyes politikusok a kapcsolataikat, ki-kinek szól oda.

Együttérzés

A több mint félezer oldalas mű külön ékei a fotóillusztrációk, melyek többségén Szabadi látható, néhány fehér zoknis, ingujjra vetkőzött kisgazda potentát társaságában. A képekből persze leginkább az derül ki, hogy a nyolcvanas években Moszkvában, a KGST Titkárság statisztikai osztályán dolgozó Szabadi milyen nélkülözhetetlen volt, amikor a Magyarországra érkező agrágpolitikusokat kellett kísérgetni, de – mint a könyv sugallja – az Orbán Viktor és Torgyán József által aláírt koalíciós szerződés sem jöhetett volna létre Szabadi nélkül.

Bár a Gyorskocsi utcában nem maradt magára – a rabok ugyanis együttéreztek vele -, az olvasóban a könyv végére mégis kialakult némi hiányérzet, van ugyanis még olyan politikus, akinek sokan várnák a rácsos memoárját.

Szabadi Béla: Bilincs és póráz – A Gyorskocsi utca
2007, Dr. Szabadi Bt.

Pályakép

Szabadi Béla 1948-ban született Budapesten. Fiatal közgazdászként öt évet dolgozott Moszkvában, előbb húsz évig a Gazdaságkutató Intézet főosztályvezetője volt, majd 1992-ben az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium makrogazdasági osztályvezetője. 1995-től a Független Kisgazdapárt gazdaságpolitikusa, később a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, Torgyán József jobbkeze. 2001 júniusában veszik őrizetbe, majd később házi őrizetbe kerül. 2006-ban első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik