Közélet

Schiffer András felszólalt a Pesti Srácok tüntetésén és kikelt a nagy techcégek ellen

Egy olyan hírportál meghívásának tett eleget nagy örömmel, amelynek a kommentszekciójában sokszor őt magát is gyalázták. Mégis nagy örömmel tett eleget egy olyan portál meghívásának, amelynek számos írása felháborítja. „Mert az, hogy ma Európában vagy bárhol a világon egy hírcsatornának a Youtube-csatornáját egy kattintással le lehet kapcsolni, az nem annak a szerkesztőségnek a magánügye, hanem egészen másról szól a történet” – mondta Schiffer András, az LMP volt elnöke azon a tüntetésen, amelynek apropója az volt, hogy a Pesti Srácok Youtube-csatornáját letörölte a Google. A cég a döntését azzal magyarázta, hogy „a YouTube zéró toleranciát gyakorol a gyermekeket szexualizáló vagy kizsákmányoló tartalmak iránt. Világos szabályaink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, gyorsan eltávolítjuk / bejelentjük az ilyen tartalmat, a kapcsolódó csatorna azonnali megszüntetése mellett. Ebben az esetben a Pesti Srácok megsértette a YouTube gyermekek szexuális zaklatásának ábrázolását tiltó szabályát.”

A Google Magyarország székházánál rendezett tüntetésen az Index tudósítása szerint pár százan vettek részt, az első felszólaló volt Schiffer.

„Ebben az esetben nem az a felháborító, hogy a szolgáltatónak, a tárhelyszolgáltatónak vannak általános szerződési feltételei – mert az gyakorlatilag minden szolgáltató cégnek van. Ha ezeket bárki – a Pesti Srácok vagy bárki más – megsérti, akkor ennek vannak konzekvenciái. Csak épp azzal szemben, hogy ha valakinek lekapcsolják az áramot a házában, mert megsérti az általános szerződési feltételeket vagy letessékelik a villamosról, azonban a mostani esetben (a Pesti Srácok Youtube-csatornájának a letiltásánál) nem világos az, hogy miképpen lehet jogorvoslattal élni. Nem világos, hogy milyen arányossági mértéket alkalmaz a cég” – mondta Schiffer.

Ha valakinek az ÁFSZ megszegése miatt lekapcsolják az áramot a lakásában, akkor nem vonják meg az áramszolgáltatást egy mozdulattal a családtagjaitól. Ha valakit letessékelnek a villamosról az ÁFSZ megsértése miatt, akkor az nem jelenti azt, hogy a barátai vagy családtagjai nem utazhatnának villamossal. Itt van a kutya elásva. Jelenleg ezek az óriásvállalatok olyan szerződési feltételeket diktálnak, ahol sem arányosság nincsen, sem személyre szabottság sincsen, és nem világos az sem, hogyan lehet hatékony jogorvoslattal élni az óriásvállalatok önkényével szemben.

Hatalomkoncentráció jött létre globálisan a nagy techcégek körül – hangsúlyozta az LMP volt elnöke. A következő évtizedeknek az igazi sajtószabadság-kérdése az az online média birtoklása körül folyik. „Akkor van sajtószabadság, ha ellenőrzés alá tudjuk vonni azokat, akik a személytelen algoritumusokkal folyamatosan terelik a figyelmet.”

Kiemelte még, hogy szerinte keretek közé kell szorítani a tárhelyszolgáltatók, a figyelmet monopolizáló óriásvállalatoknak az általános szerződési feltételeket diktáló jogát. Az EU-ban erre kell törekedni.

Felszólalt még mások mellett a Pesti Srácok főszerkesztője és főszerkesztő-helyettes, Huth Gergely és Szarvas Szilveszter, aztán a Pestisrácok.hu lapigazgatója, Stefka István, a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András is.

Kiemelt kép: Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik