Közélet

Újra nekimegy a Momentum a kispesti korrupciós botrány szocialista főszereplőinek

A Momentum megtalálta Kránitz Krisztián kispesti képviselő spanyolországi Alicante közelében található, a párt szerint körülbelül 60 millió forint értékű villáját, amelyről elsőként a Magyar Nemzet számolt be.

Az ingatlan azért érdekes, mert az önkormányzati választások előtt kirobbant, helyi korrupcióról szóló kispesti botrány egyik kulcsfigurája éppen Kránitz volt. A videón Lackner Csaba, a körzetében újraválasztott önkormányzati képviselő — kezében egy zacskó fehér port lóbálva — korrupciós ügyekről beszélt.

Hír Tv: Egy zacskó fehér port lóbálva beszélt korrupciós ügyekről egy kispesti MSZP-s
A szocialista polgármester szerint hamisítvány lehet a felvétel, és „sületlenségek” hangzanak el a hanganyagban.

A Hír TV által megszerzett felvételen elhangzik az is, hogy vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy,

és az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.

A videóban vélhetően Kránitzot emlegették a Krinyó becenevet használva, amit elhangzott:

Tavaly felvettünk 1,2 milliárd forintnyi hitelt, de úgy, hogy nekünk 2017-ről volt majdnem 800 millió forint tartalékunk. Ez mind a Krinyón keresztül ment, senki nem sajnálta tőle.

A Momentum videójában Paróczai Anikó, a párt kispesti önkormányzati képviselője arról beszél, hogy a képviselő-testület átláthatósági biztosaként kikérte Kránitz által vezetett kerületi Vagyongazdálkodó és Műszaki Szervezet (Vamüsz) összes, 1-5 millió forint közé eső szerződését, azonban falakba ütközött. Kránitz a kérésnek csak részben tett eleget: kiválasztott 18 szerződést és a momentumos csak azokba nézhetett bele. Paróczai a dokumentumok áttekintése után arra jutott, hogy  a kerületi cég a „típusszerződéses” módszert alkamazza, azaz mindig ugyanazt a három ajánlattevőt hívják meg egy-egy beszerzésre és mindig ugyanaz a kettő a vesztes.

https://www.facebook.com/paroczai/videos/238719307136429/

Korábban részletesen beszámoltunk róla, hogy egy kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összejátszás bontakozik ki a kispesti korrupciós botrányból. A gyanús közbeszerzésekről bővebben itt olvashat:

Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból
Gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. Az ügyben feltűnő cégek egy része a ferencvárosi fideszes parkolási biznisz egyik kulcsfigurájához kötődik.

Kiemelt kép: Momentum/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik