Közélet

A vízzel működő autó többé nem csak álom

Mióta álmodozunk már arról, hogy milyen jó lenne, ha az autónk vízzel menne, benzin helyett? Akkor aztán hidegen hagynának minket az üzemagyag-áremelések, a kőolaj világpiaci árának ingadozásai, ráadásul a levegő szennyezésének kérdésében olyan tiszta lehetne a lelkiismeretünk, mint egy reménytelenül olvadozó gleccser. Hála a tudománynak, a huszonegyedik század második évtizedének végén a vízzel működő autó már nem is annyira álomszerű. Kicsiben és nagyban sem.

Az egyre elterjedtebb elektromos autózás egyik legnagyobb problémáját az energia tárolása jelenti. Azok, akik még mindig szkeptikusak a tisztán elektromos hajtású autókkal kapcsolatban, általában az akkumulátorok teljesítményét, a hatótávolságot, és a töltési időt szokták felhozni ellenérvként. Jelenleg talán igazuk is van, ám ez hamarosan megváltozhat.

Napjaink elektromos autóit lítiumion-akkumulátorok működtetik. Ennek a technológiának az 1970-es évek óta folyik a fejlesztése, és mára alighanem elérte a határait. Az akkumulátorok egy új korszakának küszöbén állunk, a forradalmat pedig egy olyan anyag hozhatja el, amely szinte korlátlan mennyiségben áll az emberiség rendelkezésére, hiszen a bolygónk nagyjából 70 százalékát borítja: a sós víz.

Az első akkumulátort, amelyik sós vizet használ elektrolitként, az Aquion Energy nevű amerikai vállalat készítette el. A technológia legfőbb előnyei, hogy sós vízhez könnyű és olcsó hozzájutni, nem tűz-, és robbanásveszélyes, ráadásul tökéletesen környezetbarát. Az új rendszernek további előnye, hogy míg egy lítiumion-akkumulátor akkor is öregszik, ha éppen nincs használatban, a sós vizes akkumulátor nem. Nem csoda, hogy számos nagy cég, mint például a Tesla, vagy a General Electric gőzerővel látott neki a fejlesztésének. A 2014-es genfi autószalonon mégis egy addig gyakorlatilag ismeretlen liechtensteini cég, a Nanoflowcell mutatta be a jövőt, a Quant e-Sportlimousine nevű autó formájában.

Működése

A sós vizes akkumulátorral működő autót négy kerékagy-motor 2,8 másodperc alatt gyorsítja 0-ról 100-ra. A motorok összteljesítménye 920 lóerő, az autó végsebessége 350 km/óra, a hatótávolsága pedig 600 kilométer. Az autót nem vezetékről kell tölteni, mint az elektromos autókat általában. Két 200 literes tartályában kétféle elektrolitos oldat van. A hatótáv végén ezeket a tartályokat kell kiüríteni, majd friss folyadékkal feltölteni. A technológia hátránya, hogy egyelőre méregdrága. Egy Quant 1,8 millió dollárba, vagyis közel 550 millió forintba fog kerülni, ha piacra dobják. A technológia terjedésével, a sorozatgyártás beindulásával az ár jelentősen csökkenni fog, de az még valószínűleg hosszú időbe fog telni.

Aki addig is szeretne egy sós vízzel működő szuper sportkocsival játszadozni, de nincs rá több mint félmilliárd forintja, az kipróbálhatja az élményt kicsiben. Az utóbbi időben forgalomba kerültek sós vízzel működő, elektromos játékautók, melyekkel a felnőttek legalább olyan remekül tudnak szórakozni, mint a gyerekek.

Fotó: Shell – A BMW logó és a BMW márkanév a BMW AG bejegyzett védjegyei, használatuk engedélyhez kötött.

 

A játékautók hasonló, de azért nem ugyanolyan elven működnek, mint a valódi sósvizes autók. A játékautókban egy kis fém lap tárolja az elektromos energiát, a sós víz csak beindítja a reakciót, amitől az elektromosság elkezd a kerekeket pörgető motor felé áramlani. Néhány csepp sós víz nagyjából fél órán át hajtja a kisautót. Az energiát tároló fémlap akkumulátorként működik, ha lemerült, egy USB-kábel segítségével lehet újratölteni.

Konzol vagy új mobil? Egyik sem! Mutatunk három ajándékot, amik sokkal izgalmasabbak
Felsorolunk három olyan meglepetést, amik nem csak olcsóbbak, de még sokkal érdekesebbek is, mint ezek az elektronikai eszközök.

Ezek a kisautók nem csak azért jók, mert hatalmas móka velük játszani, hanem azért is, mert szórakozás közben a gyerekek értékes tudásra tehetnek szert az alternatív energiaforrásokról, és a közeljövő technológiájáról.

Szponzorált tartalom

A Shellhez begurultak a BMW M modellautók, melyek akár sós vízzel is működnek!* A tudomány és a szórakozás végre egy pályán haladnak! Tankoljon Shell üzemanyagot és szerezze meg mind a négy modellt! *A tájékoztatás nem teljes körű. Részletek: shell.hu

A cikk a Shell támogatásával készült.

Kiemelt kép: Gerlach Delissen/Corbis/ Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik