Közélet

Palkovics: Ha a Színművészeti vezetői tudtak a Gothár-ügyről, le kell mondaniuk

Ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam — bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet —, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond — mondta az atv.hu kérdésére Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium is delegál szakértőt a Gothár ügyében folytatott etikai vizsgálathoz.

Szerdán hallgatja meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága Gothár Pétert, az egyetemen jelenleg a rektori feladatokat ellátó Upor László erről levélben tájékoztatta Fekete Péter kulturális államtitkárt. Az intézmény pszichológusa közben elkezdte meghallgatni azokat a hallgatókat, akiket Gothár Péter is tanít, vagy az előző időszakban tanított, a beszélgetés eredményéről anonim írásos összefoglalót készítenek.  A vizsgálatra az egyetem független pszichoterapeutát kért fel, de érkezhetnek külső megfigyelők az Emmitől, illetve a Magyar Művészeti Akadémiától is.

Korábban az ATV Híradónak az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Pósán László arról beszélt, hogy vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt. Az egyetem tanára, Janisch Attila filmrendező szerint azonban

Orbán véresszájú cselédei tisztogatnának.

Leszögezte:

Gothár Péter tettére nincs felmentés, nem lehet semmilyen magyarázat, hiszen az efféle tetteket nem lehet eléggé elítélni és a hasonló cselekmények elkövetésének megelőzéséért mindent meg kell tenni. De ez nem jogosíthat fel senkit arra, hogy intézményeket és azok munkatársait egyénenként vagy kollektív módon (az SZFE esetében mindjárt az egész tanári kart) rágalmazza, gyalázza, róluk valótlanságokat közöljön véleménynek álcázott tényállításként.

Gothár-ügy: a Színművészeti tanára szerint "Orbán véresszájú cselédei tisztogatnának"
Janisch Attila szerint nem szabad kollektív módon rágalmazni.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik