Közélet

Osztrák kisvárost faragna Vácból az első női polgármestere, aki százmilliós tartozást örökölt

A korábbi eredmények szerint Vácon minden szép és jó volt kormánypárti szemszögből. Tavaly utcahosszal nyerték az országgyűlési választást, de az idei EP-választás is magabiztos fideszes győzelmet hozott. A Duna-parti ellenzék mindkétszer szétaprózott volt, sima vereséget szenvedett. Ehhez képest az ősz mindent átformált a 30 ezres településen, és elsöpörte a korábbi kormánypárti vezetést. Az új polgármester a józsefvárosi mintát követi. Nemcsak abban, hogy lesajnált, inkompetensnek csúfolt jelöltként teremtett maga mögé kényelmes testületi többséget, de abban is, hogy Matkovich Ilona, Pikó Andráshoz hasonlóan, élete jelentős részében újságíró volt.
  • Matkovich Ilona öt éve csak 776 szavazatot kapott polgármesterjelöltként. 
  • Ezt a számot idén meghétszerezte, és ő lett Vác új polgármestere, simán legyőzve a kormánypárti jelöltet, az eddigi városvezetőt.
  • Miután átnézte az önkormányzat szerződéseit, többszáz milliós adósságra bukkant. Cégeknek, vállalkozóknak, de a Volánnak is tartozik a város.
  • A spórolás jegyében több szerződést is felmondott azok közül, amelyeket az előző, Fidesz-KDNP-s vezetés kötött. Visszalépett egy 5 milliárdos sportcsarnok megépítésétől, megszüntette a városi VIP-parkolókat is.
  • Ő Vác első női polgármestere, tapasztalatból mégis azt mondja: a névtelenül mocskolódó levélírók sokkal több mindent engednek meg egy nővel szemben.
  • Egy jól működő várost szeretne Vácból faragni, ahol erős a gazdaság és a polgárság.

„Korábban külkereskedőként és tolmácsként dolgoztam a gazdasági szférában, majd átképeztem magam, és újságíró lettem” – mondja Matkovich Ilona a Magyar Narancs és Népszabadság korábbi munkatársa a polgármesteri kanapéján ülve. Irodájából, amelyet pár hete foglalt el, tökéletes kilátás nyílik a mutatós, történelmi épületekkel körbevett váci főtérre, ahol már állnak a karácsonyi vásár bodegái is. Ha van valaki, aki igazán ismeri ezt a Duna-parti várost, az ő: cikkek tucatjait írta Vác ügyes-bajos dolgairól egészen a pár évvel ezelőtti közéleti szerepvállalásáig, amikor is cezúrát húzott, és az összeférhetetlenség miatt befejezte a tényfeltáró újságírást. Mi pedig épp ezt kérdezzük tőle, hogy tudniillik ezt a legutóbbi váltást miért lépte meg. Újságíróból politikus: nem példa nélküli pályamódosítás, mégis magyarázatra szorul.

Rengeteget adott az újságírás, rengeteget tanultam belőle. Sok olyan helyen jártam az országban, ahova másképp aligha jutottam volna el. Láttam, hogy a szegénység mit alakít ki maga körül, láttam a kiszolgáltatottság szintjeit, és azt, hogyan tartják a kezükben a kihasználtakat azok, akiknek akár csak egy kis hatalom is jutott. Egy idő után mégis az volt a kérdésem magam felé, hogy tényleg meg akarom-e írni ebből az 50. cikkemet, vagy esetleg megpróbálok tenni ellene. Szembe kellett néznem vele, hogy egyre inkább az utóbbi választ éreztem erősebbnek.

Első lépésként Matkovichék alapítottak egy helyi egyesületet (SZAVAD), amely évek óta tesz-vesz Vácon különböző kulturális és társadalmi ügyekben. „Jótékonysági bál, takarítás, famentés” – sorolja az új polgármester, aki a helyi kórus tagja is. De vittek homokot óvodába, szervezték a városi irodalmi szalont, ahol a több száz érdeklődő előtt zajló estek műsorvezetője évek óta szintén Matkovich Ilona. Járt itt már Esterházy Péter, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Kulka János, legutóbb pedig Geszti Péter mesélt az életéről.

Ezek a tevékenységek széles ismertséget és bizalmat hoztak az egyesület és az új polgármester számára már évekkel ezelőtt Vácon. „A politika kezdetektől a pártoktól függetlenül érdekelt. Tudtam, hogyha elkezdem, akkor azt nem valamilyen országos szervezet színeiben fogom tenni, hanem függetlenként, a helyiek támogatásával.” Matkovich 2014-ben az egyesület elnökeként lett testületi tag Vácon, fölényes kormánypárti siker után ellenzékiként testközelből nézhette végig az előző ciklus hivatali ügyeit – és a város terebélyesedő botránysorozatát is. Ez utóbbiban fontos szerepet játszott az alkohol és a sör is, ennek ellenére mégse használnánk a hrabali jelzőt. Annál jóval nyersebb és mocskosabb történetekről van szó.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Botrányról botrányra

Ezekből csak párat idéznénk, a színvonalat a váciak is értékelhették, amikor idén a korábbi bő 40 helyett csak 28 százalékban voksoltak a 2010 óta regnáló, KDNP-s Fördős Attilára. Aki épp négy éve a Baden-Württembergben rendezett tartományi napokon díszvendégként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy miután kellő mennyiségben végigkóstolta a helyi italkülönlegességeket, az akkori váci polgármester kidőlt, majd a parkolóban találták meg, fekve, „békésen szunyókálva” – ahogy a lapok írták. Igaz, az alkohol máskor is feltűnt a váci kormánypárti körökben.

2017-ben váci fideszes képviselőket azon kaptak, hogy részegen kötekedtek és vertek szét közlekedési táblákat Vácon. Az esetből rendőrségi ügy is lett. Aztán a kormánypárt jó hírét a város alpolgármestere, Pető Tibor is építgette kicsit, a saját „egyszerűensenkikvagytokhejhej”-videójával,

ami után mi is interjúztunk vele.

Villáminterjú az "egyszerűensenkikvagytokhejhej" videó fideszes főszereplőjével
Aki nem más, mint Pető Tibor, Vác fideszes alpolgármestere. Tőle tudjuk, hogy még fog aludni.

Tavaly augusztusi történet, hogy a tantestület és a szülők hiába támogatták a korábbi, a Madách Imre Gimnáziumban majd 30 éve tanító pedagógust, inkább egy olyan fideszes képviselőt nevezett ki a tankerület igazgatónak, aki addig a váci közterület-felügyeletet vezette, és az iskolában nem tanított soha. Viszont több társasház közös képviselője is volt.

De a legerősebb sztori csak most jön. Az önkormányzati választások előtt a Jobbik által finanszírozott Alfahíren kijött egy olyan hangfelvétel, ami még a hazai politikai trash kedvelőinek is tudott újat mutatni:

  • ezen a helyi városvezetési kupaktanácsban a polgármestert egyszerűen lemajmozzák,
  • majd a kormánypártiak elismerik, hogy a város évek óta áll, magyarán nem történik semmi,
  • de a legerősebb mégis az, amikor a polgármester azt mondja az alpolgármesternek: „Tibi, te nem vagy pénzügyes, hagyjad abba az egészet, mert hülyeséget beszélsz. Nem értesz hozzá Tibi, az a baj. Nem indult mínusszal Tibi, ne vitatkozz, nem értesz hozzá és hülyeséget beszélsz, hülyeséget beszélsz, nem értesz hozzá.”
  • Mindehhez tudni kell, hogy Vácon a Fidesz és a KDNP nincs olyan meghitt viszonyban, mint az ország többi részén általában. A lemajmozott KDNP-s Fördős Attila, aki ugye lehülyézte a fideszes Pető Tibort, szóval ők 2010-ben még egymás ellen indultak polgármester-jelöltként, végül Fördős győzött, Pető lett az alpolgármester. A különindulást még Kövér László sem tudta megakadályozni.
  • Az ominózus felvételen „lófaszozás, seggszétbaszás” (sic!) is elhangzik, de a helyi politikai elit sört is rendel a megbeszéléshez.

Durva kampány, mocskolódás

„Az őszi kampánynak voltak nagyon kemény pillanatai” – mondja ismét Matkovich Ilona, aki korántsem az előbbi felvételre gondol, hanem azokra a támadásokra, amelyek őt érték. Sorolni is kezdi:

A Fidesz megvett egy internetes oldalt, amit kizárólag arra használtak, hogy rólam és a velem indulókról lejárató cikkeket írjanak. Rosszul éltem meg azt is, amikor gazdasági bűnözőként próbáltak láttatni, és a szinte naponta bedobott szórólapokon egy teljesen más embert faragtak belőlem, mint amilyen vagyok. Nem kímélték a családtagjaimat sem, akik nem közszereplők. A mai napig nem tudni, kik írták ezeket, de előbb-utóbb ki kell derülnie. Volt névtelen levél és telefonhívás is. Nem tagadom, olykor féltem

– emlékszik vissza.

És az mennyire számít, hogy nő? – kérdezzük tőle. Érzékel-e a reakciókból valamit, lát-e jelentőséget abban, hogy Vácnak – története során először – nem férfi polgármestere van.

Szerintem, sok nőt szólítottam meg, és sok nő vesz rész most is tevékenyen a város életében. Rengeteg ölelést kapok még mindig, ebben is a nők a bátrabbak. Ugyanakkor a névtelen levélírók, Facebook-kommentelők sokkal durvább dolgokat engednek meg maguknak egy nővel szemben, mint egy férfival

– mondja. Hozzáteszi, hogy ez a munkában nem akadálya semminek:

A tízfős frakciónkban nyolcan férfiak. Szinte mindenkit régről ismerek, jól működünk együtt. Szeretek férfiakkal dolgozni, talán azért is, mert öt fiút neveltem fel.

A váci kampány különös ízét a város korábbi polgármestere, az MSZP-s Bóth János jelentette, aki kiszállt a teljes körű, a DK-tól a civileken át a Jobbikig ívelő együttműködésből, a Fidesznek kedvezve így a nem kormánypárti oldal megosztásával. „Volt egy mérésünk tíz nappal a választás előtt, ami szoros eredményt jelzett, de fideszes sikert. Nem is feltétlenül a saját győzelmem lepett meg, hanem az ellenzék elsöprő sikere” – állítja az új polgármester.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A végeredmény ugyanis komoly verés lett kormánypárti szemszögből: Fördős Attila mindössze 28 százalékot kapott, a korábbi nyolc egyéni körzetet nyerő kormánypárti szövetség pedig csak egyet tudott elhozni. A 15 fős testületből tíz lett végül az ellenzéké, ez pedig tiszta kétharmados siker.

Örülni azonban nem volt sok idő.

Jöttek a száraz tények, amelyek az új polgármestert fogadták. Ki nem fizetett számlák, tartozások, álló projekt. A szikár tények:

  • a Volán felé összesen közel 72 milliós tartozása van Vácnak,
  • az önkormányzati holding közel 100 millióval tartozik különböző szolgáltatások és megbízások miatt,
  • van egy 172 millió forintos kötelezettségvállalási csomagja a városnak: ez a különböző pályázati projektek önrészeiből áll össze,
  • a korábbi vezetés nem fizetett ki 25 millió forintot a hajléktalanszálló építésében részt vevő vállalkozónak,
  • továbbá 24 millió forintot egy közlekedési lámpáért, amellyel a fideszes jelölt kampányolt. Most ezt is az új városvezetésnek kell kifizetnie,
  • illetve rendezni kell egy nyolcmillió forintos tartozást egy körforgalomért is.

Az új polgármester számításai szerint, ha minden tételt egybevesz, a város közel 500 millió forintos terhet örökölt az előző vezetéstől, amely szereti azt hangoztatni, hogy 140 millió forintos plusszal adta át a kasszát, de ebben már benne volt a szeptemberi adófeltöltés is. Ez az összeg épp elég volt az októberi bérekre, utána semmi nem maradt – állítja az új vezető.

Válságkezelés, fideszes reakció

A spórolás érdekében Matkovich a következő lépéseket tette:

  • reprezentációra sokkal kevesebbet költenek majd,
  • megbízási szerződéseket mondott fel,
  • átszervezéseket indított el,
  • megemelte a vállalkozásokat érintő építményadót,
  • a város gazdasági szereplőivel tárgyal új ipartelepítésről.

Ezen túl visszavonta a hivatal előtti önkormányzati VIP-parkolókra vonatkozó engedélyeket.

Ez a történet is jellemző. Egyrészt erről mindenki tudta magában, hogy nem jó. Hogy nincs rendben valami ezzel a kiváltsággal. De valahogy nem akarták kimondani, és elfogadták.

További problémát jelent az évek óta álló bölcsőde projekt, amire hiába kaptak 330 millió forintos uniós támogatást, még egy kapavágás sem történt, ám az uniós tábla természetesen ott díszeleg a telek mellett. Ráadásul a bölcsőde megépítése a késlekedés miatt most már legalább a duplájába kerül.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Visszaléptek egy 5 milliárdos új sportcsarnoktól is. „Nem akartam újabb befejezetlen projektet, amely egyébként már négy sikertelen közbeszerzésen van túl. Gondolom azért, mert ez egy kétéves kormányhatározat, azóta viszont legalább kétszeresére emelkedtek az építőiparban az árak, tehát legjobb esetben is 10 milliárdba kerülne egy ekkora sportcsarnok, amire nincs fedezet. Vác egyébként a befejezetlen beruházások városa, van már így is két félkész kézilabdacsarnokunk. Mindez úgy, hogy hiába volt itt több beruházás is az elmúlt időszakban, az önkormányzatnak nincs projektirodája.”

Nem meglepő, hogy Pető Tibor, a korábbi fideszes alpolgármester alapvetően más véleménnyel van az elmúlt időszakról, mint az új városvezető. Szerinte az elmúlt kilenc évben számos fejlesztés történt a városban: megújult a vasútállomás és a helyi színház, átadták a mélygarázst, a városi kórházban történt felújítás. „Nem állt le a város” – állítja arra a kiszivárgott felvételre reagálva, amelyet ő egy szenvedélyes, belső vita lenyomatának tart, és nem hiszi, hogy a választási eredményre komolyabb hatást gyakorolt volna.

Az eredményeket pedig annak ellenére értük el, hogy 2010 előtt még közel 4 milliárd iparűzési adó bevétele volt a városnak, ami később a felére esett vissza a gazdasági válság hatásának köszönhetően.

Pető véleménye szerint jelenleg a „számokkal való trükközés” folyik az új vezetés részéről, a többszáz milliós adósság szerinte nem pontos adat, ők 140 milliós pozitív mérleggel adták át a kasszakulcsot”. A kormánypárti vereség mértékét „nem látom drasztikusnak. Ugyanilyen, vagy hasonló jelenségnek lehettünk tanúi Budapesten vagy Pest megyében. Mégis butaság lenne nem kritikaként értékelni azt, ami történt. Összességében konstruktív ellenzéki szerepre készülünk, de azokra a tarthatatlan ígéretekre, amelyek a kampányban elhangoztak az új vezetés részéről, fel fogjuk hívni a figyelmet.”

A kézilabdacsarnok. Fotó: Marjai János / 24.hu

Ellenzéki szövetség

Nemcsak Vác lett ellenzéki vezetésű októberben. Gödön is leváltották a fideszes polgármestert, de Sződligeten és Nagymaroson is civilek vezetik a települést. Ezzel kapcsolatban is vannak Vácnak elképzelései, amely régiós szövetségre készül. „Elképesztően alacsony az önkormányzati dolgozók bére, nagyon alul vannak fizetve a munkatársaink” – panaszolja Matkovich, aki abban reménykedik, hogy az említett településekkel közösen ebben a kérdésben együtt hatékonyan tudnak majd fellépni. Ez amúgy az egyik legfőbb célja.

És milyen víziója van a városról? – kérdezzük még tőle.

Vác egy barokk város, ezer szálon kötődik a történelmünk Bécshez, miközben nincs osztrák testvérvárosunk. Mária Terézia tudomásom szerint, Pozsonytól keletebbre nemigen járt a Monarchia területén. Kivétel ez alól Buda és Vác, nálunk közel egy hétig vendégeskedett, az ő tiszteletére épült az ország egyetlen diadalíve, a váci kőkapu. A 273 múmialelet szintén egyetlen az országban, erre a felfedezésre tudományos konferenciákat, szimpóziumokat lehetett volna alapozni eddig is, mi ezt szeretnénk most megtenni. Ennél kevesebbre más városok turizmust építenek. Úgy képzelem el öt év múlva Vácot, mint egy osztrák kisvárost, amelynek erős a polgársága és erősek a gazdasági alapjai. Az öt év képviselőség alatt, látva az előző városvezetés tehetetlenségét, érdektelenségét, annyira megerősödött a hitem, az akarásom, hogy ez a város nem süllyedhet tovább, hogy semmi nem tántorít el attól, hogy egy jól működő várost akarunk csinálni Vácból. Itt születtem, minden ide köt, azt gondoltam, ezt még meg kell próbálnom.

(Matkovich Ilona és a cikk szerzője a Magyar Narancsnál korábban évekig munkatársak voltak.)

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik