Közélet

A fideszesek is megszavazták, hogy csak Karácsonyék feltételeivel épülhet a stadion

Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt első rendes ülését tartja szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Terítéken a parkolási rendszer átalakítása és a budapesti atlétikai vb is.
  • Megszavaztak 47 millió plusz pénz a hajléktalan emberek téli krízisellátására. Az idősek otthonait azonban nem mérik fel számukra.
  • A fideszesek ugyan tartózkodtak, de megszavazták, hogy kerületi kézbe kerül a parkolás. Az alvállalkozóknak menniük kell.
  • Pokorni Zoltán ideges lett és elment az asztalától.
  • Egyhangúlag szavazták meg, hogy öt feltétel mellett épülhet az atlétikai stadion.

A közgyűlés első említésre méltó pillanata Láng Zsolt (Fidesz) felszólalása volt, aki bejelentette, hogy megalakult a Fidesz-frakció és a bizottsági munkában is „várhatóan részt tudnak venni”. Ezt azért említette a volt II. kerületi polgármester, mert az alakuló ülésen a fideszesek igyekeztek tiltakozni a bizottságok megalakulása ellen, mert szerintük abban nem jutott nekik elég hely a mandátumarányuknak megfelelően.

A napirend megszavazása után személyi kérdésekről döntöttek nagy többséggel. Mivel az előterjesztés szinte az utolsó pillanatban készült el, és azt nem töltötték fel az ülés előtt, ezért erről később számolunk be.

Láng Zsolt. Fotó:Balogh Zoltán / MTI

Téli krízisellátás

Karácsony Gergely előterjesztése szerint 47 millió forintot különítenének el a hajléktalan emberek téli krízisellátására, ez a következőkre költhető el:

  • az éjjeli menedékhelyek soron kívüli, intenzív és koordinált élősködő-mentesítésére (poloska és csótányirtás),
  • a mozgáskorlátozott hajléktalan emberek elhelyezését segítő akadálymentesítések, a meglévő
    férőhelyeken belül,
  • aktív lábadozó féröhelyszám bővítésére,
  • alacsonyküszöbű férőhelyek többletkiadásainak fedezete.

Borbély Lénárd és Kovács Péter fideszes képviselők azt kifogásolták, hogy az egyik határozat szerint idősek otthonába kerülnének be hajléktalanok, mindketten azzal érveltek, hogy hosszúak a várólisták.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) azt mondta, hogy a hajléktalan emberek olykor idősek, így igenis jogosultak ugyanarra az ellátásra, mint akik nem hajléktalanok. Szerinte ennek az előterjesztésnek az elfogadásával régi adósságát törleszti a főváros, mert egységben kezeli a lakhatási gondokat, nem külön beszél hajléktalan emberekről.

Karsay Ferenc (Fidesz) azt mondta, hogy most is jogosultak az idősotthoni elhelyezésre azok is, akiknek nincs állandó lakcíme.

Nem értem, miért nem állnak be az idős hajléktalanok ugyanarra a várólistára?

– tette fel a kérdést a budafoki polgármester, aki szerint megfelelő szaktudású személyzet sincs az otthonokban.

Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, hogy annyira sok ember él az utcán, hogy „elég mély a merítés” ahhoz, hogy olyan emberek kerülhessenek be szociális alapon például idősek otthonába, akik minden szempontból megfelelőek az együttélésre. A DK-frakció részéről László Imre és Niedermüller Péter is arról beszéltek, hogy közös felelőssége a társadalomnak, hogy gondoskodjon a bajba jutott tagjairól.

László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere és Horváth Csaba zuglói polgármester. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bagdy Gábor az átfogó szemléletet kifogásolta az előterjesztésből, amire V. Naszály válaszolt, hogy ez a krízisellátásról szól. Hozzátette, hogy a jövőben lakhatási kérdésekről szóló átfogó tervet fognak készíteni, mert

a hajléktalan embereknek nem hajléktalanellátásra, hanem lakhatásra van szükségük

– fogalmazott az I. kerületi polgármester.

A főpolgármester a szavazás előtt tisztázta, hogy az előterjesztés szerint felmérnék az idősek otthonaiban az üres helyeket, nem hosszabbítanák ezzel várólistákat. Erről a pontról külön szavaztak és 11-20 arányban leszavazták a javaslatot. A többi pontot egyhangúlag megszavazták.

Fontos megjegyezni: a fideszesek is megszavazták egyhangúlag, hogy a hajléktalan embereket nem büntetni kell, hanem segíteni.

Parkolás

Láng Zsolt szerint jogilag nincs rendben az előterjesztés, amely felforgatná a budapesti parkolási piacot. A volt fideszes polgármester arról beszélt, hogy a fővárosi rendelet nem alkalmas arra, hogy beleszóljon kerületi parkolás ügyekbe, és ezért bár a tartalmával egyetért, így szerinte felesleges megszavazni. Számadó Tamás főjegyző azt válaszolta, hogy rendben van jogilag az előterjesztés.

Az egységesítésre törekvő rendelet szerint 2020. július 1-jétől a kerületi önkormányzatoknak maguknak, illetve az általuk erre létrehozott saját vállalkozásoknak kell majd végezni a parkolóautomaták üzemeltetését, a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok és egyebek fenntartását.

Úgy alakítja át a parkolási rendszert Karácsony, hogy az fájni fog a nyerészkedőknek
Fél éven belül kitehetik a kerületek az alvállalkozók szűrét.

Horváth Csaba kért szót, és elmondta, hogy zuglói polgármesterként benyújtott egy módosító javaslatot azért, hogy a mobilos fizetés kényelmi díját csökkentsék a jövőben. Az MSZP-s polgármester korábban bajba került, mert Zugló szerződni készült az egyik legrosszabb hírű parkolási céggel, majd elsőként jelentkezett az egységes rendszerhez csatlakozásra.

Ne haragudjon főpolgármester úr, de önre bízni a parkolási rendszer átláthatóvá tételét olyan, mint a Viszkis rablóra bízni egy bank védelmi rendszerének megtervezését

– mondta a fideszes Pintér Gábor, aki szerint Zugló napi 1 milliós mínuszt termelt parkolásból Karácsony idején.

Hassay Zsófia attól fél, hogy ha kevesebb lesz a parkolóautomata, akkor akinek nincs okostelefonja, annak akár 500 métert is kell majd sétálnia. A volt VI. kerületi polgármester azt is szóvá tette, hogy nem lát egységes fővárosi koncepciót a parkolás jövőjére nézve. Baranyi Krisztina válaszul elmagyarázta, hogy miért probléma, hogy a készpénzes fizetés felé terelték eddig az autósokat. A ferencvárosi polgármester szerint az egységes parkolási rendszer kialakítása az egyetlen út, hogy „ne lopjanak ki tízmilliárdokat a parkolási rendszerből, mint azt az elmúlt 30 évben tették”.

Láng Zsolt szerint az nem egységes rendszer, hogy minden kerület maga szervezi a parkolást. A fideszes szerint Karácsony Gergely egységes parkolási rendszert ígért a kampányában, nem azt, amit ez az előterjesztés tartalmaz. Az ellenzékből érkezett a válasz, hogy most csak a külsős alvállalkozókat zárják ki, ami az egységes rendszer kialakításának első lépése.

Karácsony a szavazás előtt azt mondta, hogy a propagandasajtó hazugsága, hogy egymillió veszteséget termel a zuglói parkolás: napi egymillió forintot termel Zuglónak a főpolgármester szerint. A fideszeseket megkérte, hogy a jövőben vegyenek részt az egységes parkolási koncepció kialakításában, a szakmai munkában, azért nincs az még kész, mert nem egyedül akarta megcsinálni.

Az előterjesztést 18 igennel elfogadták. A fideszesek tartózkodtak, egyedül Kovács Péter szavazott nemmel.

Fontos változás lesz még a külső cégek kizárása mellett, hogy mostantól kevesebb parkolóautomata lesz, mert 75 méter helyett 250 méterre módosul a kötelező telepítési távolság, ezért a fizetési türelmi idő megduplázódik, 10 percre. Illetve kezdeményezik a mobilfizetés kényelmi díjának csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál.

Atlétikai vb

Valószínűleg az atlétikai vb-ről és az annak megrendezése miatt építendő stadionról szóló vitát várták a legtöbben a mai közgyűlésen. Egy felmérésből éppen szerda reggel derült ki, hogy ha a kormány engedne Karácsonyéknak, az ellenzékiek is támogatnák az új stadiont.

Ha a kormány engedne Karácsonyéknak, az ellenzékiek is támogatnák az új stadiont
Egy friss közvélemény-kutatás szerint a nem fideszes szavazók is meggyőzhetők.

A kormány valamennyit engedni látszik, de a főpolgármester gyorsan reagált, hogy ötből egy kérdésben mutat a kormány egyelőre kompromisszumot, és ez kevés.

A vita indításaként Láng Zsolt olvasta fel a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének levelét, ami arról szólt, hogy egy vb után fellendül a tömegsport is. A vb-hez viszont stadion kell, ezért a fideszes képviselő az építkezés támogatására kérte a közgyűlést.

Karácsony Gergely és az építkezésben érintett polgármester, Baranyi Krisztina korábban sajtótájékoztatón mondta el, milyen öt feltételt szabnának a kormánynak. A tárgyalt előterjesztés ugyanezeket ismétli el:

  • Az elkövetkező öt évben a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra.
  • A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.
  • Olyan beruházást szeretnének látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, azt akarják, hogy a tömegsport és a kulturális rendezvények előtt is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházások mellett.

Borbély Lénárd felidézte, hogy a csepeli önkormányzat döntött arról, hogy támogatják a beruházást és a világbajnokságot. A fideszes csepeli polgármester arról beszélt, hogy az általa vezetett kerületnek sokat jelentenének a Kvassay-zsilip környéki fejlesztések, és üdvözölte a Nagyerdő Programot is.

Soproni Tamás bejelentette, hogyha a kormány nem foglalja határozatba Karácsonyék feltételeit december 31-éig, akkor a Momentum és szövetségeseik aláírásgyűjtésbe kezdenek a stadionról.

László Imre XI. kerületi polgármester volt kórházigazgatóként jelezte, hogy a budai oldalon mindössze három kórház van, és a Szent János kórház ezek közül nagyon rossz állapotban. Azt mondta, hogy a kormánynak stadionépítés előtt rendbe kell raknia a kórházhelyzetet Budapesten, mert a János például jelenleg alkalmatlan a funkciója betöltésére szerinte.

Pikó András szerint is fontosak a kormánygaranciák az elköteleződés előtt, a józsefvárosi polgármester azt is felvetette, hogy a jövőben csak akkor lehessen olimpiára kandidálni, ha arról előtte népszavazást rendeznek.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes röviden kitért arra is, hogy körülbelül 50 gyerek demonstrált csendben a városháza előtt reggel a stadion megépítéséért. A DK-s politikus szerint azoknak kell majd elszámolniuk a lelkiismeretükkel, akik gyerekeket használnak fel a céljaikért.

Ez egy bölcs előterjesztés, könnyű szívvel tudom támogatni

– mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette, hogy a kampánynak vége, egy asztalhoz kell ülni a kormánnyal, „régen volt már az, hogy mindenben egyet kellett érteni”, mondta a XII. kerületi polgármester.

Pokorni Zoltán. Fotó:Koszticsák Szilárd / MTI

Pokorni viszont ekézte azt a módosító javaslatot, amit kézírással, az utolsó pillanatban csapott az előterjesztéshez ellenzékiek egy csoportja. Ez az indítvány a szuperkórház beruházás helyett a jelenlegi kórházi rendszert fejlesztené, és azért az utolsó pillanatban készült, mert a fideszesek is adtak be későn egy módosítót, ami fővárosi kórháztámogatásról szól.

Niedermüller Péter érveket kért a kormánypártiaktól az atlétika vb mellett. Szerinte csak annyiról van szó, hogy épüljön még egy stadion, miközben hiába épülnek futballstadionok, egyre rosszabb a magyar labdarúgás.

Nem sport vagy egészségügy, hanem sport és egészségügy

– mind a kettőre szükség van egyszerre az ember életében Borbély Lénárd szerint. Karácsony Gergely azt mondta, az őt támogató szavazók szerint az utóbbi években túl sokat költöttek élsportra, és túl keveset egészségügyre.

A roppant hosszú vita után először az ellenzékiek módosítójáról szavaztatott Karácsony, ami szerinte kiüti a fideszesek módosítóját. Ezt megszavazták, mire Pokorni Zoltán felállt, és kivonult a teremből.

Pokorni Zoltán kivonult a közgyűlésről
A Fidesz-frakció vezetője felkapta a vizet.

Láng Zsolt javaslatára ezután frakciószünetet rendeltek el. Ezután Pokorni visszaült az asztalhoz.

Ezután inkább a fideszes módosítóról szavaztak, amit elutasítottak, erre Horváth Csaba visszavonta a módosítóját.

A végszavazásnál teljesen egyhangúlag szavazták meg az előterjesztést.

A nyílt ülés ezután már gyorsan lepörgött, ahogy a zárt résznek is percek alatt vége volt.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik