Gazdaság

Úgy alakítja át a parkolási rendszert Karácsony, hogy az fájni fog a nyerészkedőknek

Alaposan átszabná a parkolási rendszert, az ellenőrzést, a parkolóórák szabályait az a módosítás, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester terjesztett be, és amelyet a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti ülésén fog tárgyalni – vette észre az Index.

Egyrészt a főpolgármester fél éven belül felmondatná a kerületekkel a parkolás-ellenőrzésre vonatkozó alvállalkozói szerződéseket. Most ezeken keresztül szipkázzák ki kormányközeli cégek több kerületben is az óriási pénzeket. (Példák itt, aztán itt és itt, meg itt is.)

2020. július 1-jétől a kerületi önkormányzatoknak maguknak, illetve az általuk erre létrehozott, ám saját vállalkozásoknak kell majd végezni a parkolóautomaták üzemeltetését, a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok és egyebek fenntartását.

Másrészt úgy írná át a feltételeket Karácsony, hogy a mostaninál jóval kevesebb parkolóórára lenne szükség.

A parkolóórákért is darabonként 1,5-2 millió forintot számláznak ki a beszállítók, plusz azok működtetése is sok esetben borsos árért történik.

Ettől szabadulhatnak meg az önkormányzatok, mert harmadannyi parkolóóra is elég lenne adott területre, mint amennyit most előír nekik a jogszabály. Meg amúgy is egyre inkább mobillal fizetjük a parkolási díjat, mint pénzérméket dobálva.

Kiemelt kép: A Ferencvárosi Parkolási Kft. munkatársa egy parkolóóra ellenőrző szalagját veszi ki a főváros IX. kerületében 2013. augusztus 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik