Közélet

Ha a kormány engedne Karácsonyéknak, az ellenzékiek is támogatnák az új stadiont

Ha a kormány engedne Karácsonyéknak, az ellenzékiek is támogatnák az új stadiont

A kormánypárti szavazók teljes mértékben támogatják az atlétikai világbajnokságra tervezett stadion megépítését, de még az ellenzéki és párt nélküli szavazókat is meg lehetne győzni,

ez derül ki abból, a 24.hu által megismert felmérésből, amelyet a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Závecz Research készített.

A kutatás szerint arról szinte mindenki hallott, hogy Budapest elnyerte a 2023-as atlétikai VB rendezési jogát, de vegyes érzésekkel fogadták: 61 százalék örül ennek a hírnek, 27 százalék viszont nem. Még vegyesebb kép rajzolódott ki akkor, amikor azt kérdezték, hogy az új budapesti vezetésnek támogatnia kellene-e az új stadion felépítését. A kormánypárti szavazók szerint egyértelműen igen (87 százalék), az ellenzékiek szerint azonban inkább nem, bár itt kisebb az arány (59 százalék).

Az új fővárosi vezetés, élén Karácsony Gergely főpolgármesterrel, azonban bizonyos feltételek esetén hajlandó lenne támogatni a beruházást: azt kérték a kormánytól, hogy a stadionért cserébe a kormány adjon pénzt egészségügyi fejlesztésekre, zöldterületek megvalósítására és kulturális támogatásokra.

A közvélemény-kutatás alapján ha a kormány engedne Karácsonyéknak, az még az ellenzéki szavazókat is meggyőzné, a feltételek teljesítése esetén ugyanis már 78 százalékuk támogatná a stadionépítést, és még a Fidesz-szimpatizánsok támogatásán is dobna 2 százalékot.

A megkérdezettek arról is nyilatkozhattak, hogy milyen feltételeket szabnának a beruházás támogatása érdekében és bár a kérdésben nem szerepeltek válaszopciók, a válaszadók kétharmada magától, spontán módon is az egészségügyi fejlesztéseket említette.

 

A felmérést 2019. november 22. és 26. között 1000 budapesti választópolgár megkérdezésével készítették.

Kiemelt kép: Magyar Atlétikai Szövetség

Olvasói sztorik