Közélet

1,3 és 1,5 millió forintos négyzetméterártól indulnak a felső kategóriás ingatlanok

A Növekedés.hu készített interjút Szombat Évával, az OTP Ingatlanpont Exclusive vezető értékesítő tanácsadójával a magyar luxusingatlan-piacról.

A szakember szerint:

Néhány évvel ezelőtt még nagyságrendileg 1 millió forinttól indult a luxuskategória négyzetméterára, mára azonban ilyen áron relatíve átlagos adottságú ingatlanokat is kínálnak. Az ingatlanpiaci áremelkedés hatására napjainkban már 1,3 és 1,5 millió forintos négyzetméterártól indulnak a felső kategóriás ingatlanok.

Hozzátette: az új építésű lakások esetében a frekventált területeken lévő kuriózumok még a felépítésük előtt, szinte a tervasztalról elkelhetnek. Van azonban számos olyan nagyobb értékű, egyedi ingatlan, ami évekig keresi új tulajdonosát.

Szombat Éva tapasztalatai szerint a hazai luxuskategóriás vásárlók aránya megnövekedett a korábbi évekhez képest, amikor még jellemzően többségében külföldiek vásároltak nagyobb értékű luxusingatlant.

A belvárosban viszont továbbra is sok a külföldi, ahol kínai és orosz állampolgárok változatlanul tömegével vásárolnak lakásokat. A budai luxuspiacon ezzel szemben 80-90 százalékban magyarokból áll a vevőkör

— tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik