Közélet

A fótiak többsége szerint meg kellene tartani a gyermekközpontot

A július végétől szeptember végéig kérdezte az aHang a fótiakat, mi a véleményük arról, hogy a kormány a fóti gyermekközpont bezárását tervezi.

A kérdőívezést az aHang aktivistái azért indították, hogy informálódjanak arról: a fótiak mit és honnan tudnak a gyermekközpont bezárásával kapcsolatban, elegendőnek ítélik-e a tájékoztatást, mit szeretnének, hogyan hasznosítsa az állam a Károlyi István Gyermekközpont területét ‒ akár a gyermekvédelmi intézmény megtartása mellett.

A kérdőívet összesen 190-en töltötték ki, ebből 151 ember vállalta a teljes nevét. 103 válaszadó vallotta azt, hogy személyes kötődése van a gyermekközponthoz vagy annak a területéhez.

A megkérdezettek nagy része (168-an) tud a bezárás tervéről, de arról hivatalos forrásból csupán 14-en értesültek. A többiek leginkább a sajtóból, Facebookról és az ismerősökön keresztül hallott róla.

A megkérdezettek nagy része, 190 emberből 149-en nem érzik magukat megfelelően tájékoztatottnak, nagy részük szerint (160 fő) pedig a fótiakat is meg kellene kérdezni a terület sorsáról.

A megkérdezettek nagy része szerint ugyanis meg kellene tartani a gyermekközpontot, a 190-ből csupán 8 ember nem gondolja így. 

56 válaszadó szerint mindenképpen meg kellene tartani a gyermekközpontot, 44-en gondolják úgy, hogy a gyermekközpontot bővíteni, fejleszteni kellene és csupán 10-en tartózkodtak a válaszadástól. A többi válaszadó a park, a terület fejlesztése mellett szeretné, ha maradnának a gyerekek, akiknek sorsáért 190 megkérdezett fótiból 157 ember aggódik.

Mint ismert februárban derült ki, a kormány arról döntött, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára. Azóta kiderült, hogy már több gyereket is elvittek a gyermekotthonból.  Az egyelőre továbbra sem világos, mi a kormány pontos terve a gyermekotthon bezárásával kapcsolatban.

Hangot kaptak a fóti gyerekek
Közösségi finanszírozásból készített kisfilmet az aHang.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik