Belföld

Bezárja a kormány a fóti gyermekvárost

A kormány arról döntött, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára

– tudta meg a Magyar Hírlap. A lap szerint a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el. Az újság kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette a fóti zárórát.

A kormány  szerint a kommunizmus évtizedei alatt szinte száműzték a társadalomból az árvákat és a fogyatékos embereket, így a gyermekotthonokat, az intézményeket is sok esetben a települések szélén álló, leromlott kastélyokban, egykori kolostorokban alakították ki.

Ugyanakkor a Károlyi Gyermekközpont nem az ’50-es évekből itt ragadt, árvák befogadását végző tömegintézmény. A területen kisebb, néhol egészen új, uniós pénzekből felhúzott épületekben végzik mozgássérült gyerekek, valamint mentális problémákkal küzdő fiatalok gondozását, és működik egy szülő nélkül érkezett menekült gyerekeket gondozó részleg is. Kérdés, kihez kerül a kastély, korábban ugyanis Mészáros Lőrinc feltűnéséről szóltak a hírek.

Megmenekült a fóti gyermekváros
Legalábbis egyelőre. A kormány másfél éve bejelentette az intézmény bezárását, de azt egyelőre indoklás nélkül elnapolták. Mintha szinte senkinek se kellene a Károlyi-kastély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik