Közélet

Háromról négy évre bővülhetnek alapszakos képzések

Nagy változások várnak a felsőoktatásra, miután a terület az Emberi Erőforrások Minisztériumátom (Emmi) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítása alá került az idei tanévtől.

A Magyar Nemzet információi szerint egyes szakokon átalakulhat a képzési szerkezet, és háromról négy évre bővülhet az alapképzés ideje.

Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnök a lap megkeresésére elmondta, Palkovics László tárcavezető az átvételt követően szinte azonnal tárgyalásra hívta az egyetemi oktatók érdekképviseletét, és kijelölték az ágazat fejlesztési irányait.

Mint fogalmazott,

a tárgyaláson felmerült, hogy az intézményi összefogások nyomán új képzési forma jöjjön létre, mégpedig úgy, hogy közös szakokat is indíthatnak az egyetemek. A bolognai rendszer felülvizsgálata értelmében pedig bizonyos szakok esetében indokolt lehet a 3+2 éves szerkezet átalakítása is, úgy, hogy négyévesre bővüljön az alapképzés, amelyre egyéves mesterképzés épülne rá.

Az egyeztetésen szóba került az is, hogy az állam nem akar kivonulni a felsőoktatás finanszírozásából, de a versenyképesség érdekében intenzívebb együttműküdésre van szükség a gazdasági szereplőkkel. A Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan más felsőoktatási intézményeket is érinthet a fenntartóváltás.

Az ITM szerint hosszú távon jobb, ha az egyetemek nem az államháztartási törvény által meghatározott keretek között működnek, hanem ennél egyszerűbb, rugalmasabb, az egyetemi létformához jobban alkalmazkodó modell szerint.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik