Belföld

Ókovács Szilveszter a mindennapos ének mellett

Az operaháznak példatára már van, főigazgatója már tárgyal a diákok zenei nevelésének erősítéséről.

Újraindult a mindennapos iskolai ének bevezetéséről a szakmai párbeszéd — értesült a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet rá, hogy a zenei nevelés a személyiség fejlesztése mellett jótékonyan hat  olyan képességekre is, amelyek segíthetik más tárgyak tanulását, jelenleg mégis csak heti egy, esetleg két iskolai énekóra van, noha 2015-ben, Balog Zoltán minisztersége idején már megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága.

A múlt héten egy szakmai konferencia előadói vetették fel, hogy az új Nemzeti alaptantervben szükség lenne a diákok hangsúlyosabb zenei nevelése miatt a fakultatív időszaki tárgyak között egy össz­művészeti ismeretekkel foglalkozó óratípusra. A Magyar Állami Operaház már össze is állított egy példatárat a legnépszerűbb operarészletekből. Ahhoz minden iskola ingyen juthat hozzá.

Összesen 222 példát gyűjtöttünk össze a kötetben, afféle breviárium, tehát minden tanítási napra jut egy. Ezek egyszerű, népszerű, dallamos, szerethető részletek, amelyek szervesen illeszthetők az iskolai anyagba, és amelyeket nemcsak ének szakos tanár, hanem bármelyik pedagógus tud használni. Egy-egy példa feldolgozása, megtanulása mind­össze 10-15 percet vesz igénybe, sikerélményt nyújt, szórakoztat, így remélhetőleg kedvet csinál a gyerekeknek a klasszikusokhoz.

Ókovács Szilveszter szerint az „O/A – holnapra” című kötetet néhány iskola már használja, de tömegesen várhatóan januártól lesz elérhető. A főigazgató azt mondta, már tárgyalnak arról, hogy a zenei nevelés napi szinten megjelenjen a diákok életében, mert az opera és balett iránt fogékony közönség kineveléséhez a lehető legkorábban, napi rutinná kell tenni a művészeti nevelést.

Ha a művészet iránti fogékonyságot sikerülne több ember lelkében elvetni, annak hosszú távon, áttételesen még akár olyan pozitív hozadékai is lehetnének, hogy kevesebb ember ülne a börtönökben vagy éppen tisztábbak lennének az utcák

– hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Ókovács Szilveszter, aki tervezi egy tévésorozat elindítását, hogy az Opera gyerekkarával bemutassák a példatáruk dalait.

Balog Zoltán  (Array)
Balog miniszter cáfolt és énekelt, mint egy ötödikes
Mégsem lesz mindennapi énekóra a közoktatásban – mondta, majd elénekelte a szerinte legfontosabb magyar dalt is.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik