Közélet

Hónapok óta üresen állnak az EU-s pénzből felépített lakóotthonok Hajdú-Bihar megyében

Bár elkészültek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) új lakóotthonai Hajdú-Bihar megyében, hónapok óta üresen, elhagyatva állnak — írta meg a Magyar Hang.

A lap szerint a szerepi épületeknél például vállmagasságig ér a gaz, közte parlagfű is. Az állami beruházásokon veszteni képtelen kivitelező, a Tömb 2002 Kft. után földhányások és elvégzetlen munka maradt: a hajdúböszörményi cég úgy adta át a beruházást, hogy bár vállalta, mégsem fúrt kutat. A kivitelezéssel Püspökladányban is akadnak gondok: a Tömb ugyanis nem készítette el az épületekhez vezető bejárót, így oda gépjárművel egyelőre be sem lehet hajtani.

A Magyar Hang hozzáteszi: a püspökladányi, szerepi, bárándi és derecskei épületek a Szerep-hosszúháti, a Derecskei és a Bárándi Humán Szolgáltató Otthon kiváltására készültek. Ezek a megye nagy tömegellátó intézetei, lakott területektől távol, amelyeket 2,4 milliárd forint uniós forrásból számolnak fel. Az itt élő szenvedély- és pszichiátriai betegeket, értelmi fogyatékosokat kisebb, lakott területen kialakított épületekben helyezik el.

Hozáteszik: csúszik a hat szerepi lakóépület  és a közösségi épület átadása is. A Tömb Kft. – amely annak a Mező Barnának a lakásába van bejegyezve, aki munkakapcsolatban áll a főigazgatósággal, így SZGYF-es e-mail-címe is van – ugyanis úgy jelentette készre a beruházást, hogy nem fúrták ki a kutat. A műszaki ellenőr ezt áprilisban vette észre, amikor át akarta venni a beruházást. Ezután a Tömb ugyan lefúrt az előírt mélységig, ám ott egy csepp vizet sem talált. Ezért most új engedélyt kell kiváltani, majd újabb fúrást végezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik