Belföld

Az egyik idősotthon állami támogatásának felfüggesztését kéri az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék hét nem állami humánszolgáltató intézményfenntartó céget ellenőrzésének eredményét tette közzé csütörtökön.

Az ÁSZ az Aranykereszt Ápoló Otthon Közhasznú Nonprofit Kft., a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, az Egyenlő Esélyekért Alapítvány, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Szent Kereszt Alapítvány, a Kék Nefelejcs Alapítvány és a Hotel Béda Idősek Lakóotthona Közhasznú Nonprofit Kft. 2015-2017 közötti gazdálkodási időszakát vizsgálta.

A számvevőszék egy intézmény esetében kezdeményezte a költségvetési támogatás felfüggesztését, egy esetben pedig kilátásba helyezte a szankciót.

A köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók részére közfeladataik ellátására évente jelentős összegű pénzügyi támogatást biztosítottak a mindenkori költségvetési törvények.

Az ellenőrzés arra vonatkozott, hogy szabályszerű volt-e a nem állami humánszolgáltató intézményfenntartóknak a központi költségvetésből kapott támogatás felhasználása, valamint, hogy megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak a támogatások igénylése, évközi módosítása és év végi elszámolása.

A Hotel Béda Idősek Lakóotthona Közhasznú Nonprofit Kft. esetében nem volt ellenőrizhető, hogyan gazdálkodott a cég az igénybe vett közpénzekkel, és ezáltal nem volt elszámoltatható. Az ÁSZ kezdeményezte a fenntartó államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.

Az intézmény Kölked közelében a Gemenci erdőben, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban fekszik, és eddig évente mintegy 50 milliós támogatást kapott.

A másik elmarasztalt intézmény a budapesti központú Aranykereszt Ápoló Otthon Közhasznú Nonprofit Kft. volt: a közpénzekkel való gazdálkodása itt sem volt elszámoltatható és átlátható, az ÁSZ ezért vagyonmegóvási intézkedés kezdeményezését helyezte kilátásba az intézménynél.

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, valamint a Kék Nefelejcs Alapítvány belső szabályozottságának kialakítása szabályszerű volt. Az Egyenlő Esélyekért Alapítvány és a Szent Kereszt Alapítvány a működési és a gazdálkodási környezetét nem szabályszerűen alakította ki. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa nem alakította ki a szociális humánszolgáltatási közfeladathoz biztosított költségvetési támogatások átlátható és elszámoltatható felhasználásának feltételeit, gazdálkodása nem volt elszámoltatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik