Közélet

12 év fegyházat kaphat Gyárfás Tamás, ha beismerő vallomást tesz

Tizenkét év fegyházbüntetést és tíz év közügyektől eltiltást ajánl beismerése esetére Gyárfás Tamásnak a Fővárosi Főügyészség, amely azzal vádolja a sportvezetőt, hogy ő kérte fel több mint 20 évvel ezelőtt Portik Tamást: ölesse meg konkurensét, Fenyő János médiavállalkozót — értesült a Magyar Nemzet.

A hatóság szerint Gyárfás bűnösségét valószínűsítik azok a hangfelvételek, amelyeket éppen Portik rögzített a 2000-es években.

A Portikkal szembeni indítvány lényege szerint az 1990-es évek közepétől üzleti vita, és hatalmi harc alakult ki a Vico médiabirodalmat vezető Fenyő János és Gyárfás Tamás között. Gyárfás 1997 évben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt, ezért egy harmadik személyt bízott meg a feladattal. Ő azonban ezt nem teljesítette. Ekkor Gyárfás Portikhoz fordult, aki Josef Rohácot vette rá Fenyő megölésére. Rohác 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a Budapest, II. kerület, Margit utcában a feltorlódott forgalom miatt a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint az 1990-es évek alvilági leszámolásai miatt indult eljárásokat irányító belügyminiszteri megbízott, Horváth András továbbra is nyomozást folytat a Fenyő-ügy merénylőinekelfogása és bíróság elé állítása érdekében. A jól előkészített és végrehajtott kivégzésben ugyanis legalább tucatnyian vehettek részt a merényletért elítélt Josef Rohácon kívül, köztük a bérgyilkos sofőrje.

A Fővárosi Főügyészség július végén jelentette be, hogy vádat emelt Gyárfás Tamás ellen Fenyő János megölése ügyében felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt.

Megkerestük Gyárfást, hogy alkut köt-e a főügyészséggel, azt felelete:

Nem a sajtóban kívánok megnyilvánulni ebben a kérdésben.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik