Sport

A Nemzetközi Úszószövetség nem ítélkezik Gyárfás felett

A Fenyő-gyilkosság ügyében vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen, aki felajánlotta lemondását a Nemzetközi Úszószövetségnél (FINA) és az Európai Úszó Ligánál (LEN) meglévő tisztségeiről, írja a Magyar Nemzet. A lemondást azonban nem fogadták el, és mindkét szervezet vezetője azzal indokolta a döntését, hogy amíg nem születik döntés Gyárfás ügyében, addig megilleti őt az ártatlanság vélelme.

Gyárfás a Magyar Nemzetnek azt mondta, Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke is felhívta őt, és jelezte számára, hogy mögötte áll. Gyárfás a FINA-ban alelnökként, a LEN-ben pedig kincstárnokként tevékenykedik.

A sportvezető a Magyar Nemzetnek azt magyarázta, nem érzi, hogy rossz fényt vetne az országra, hogy egy olyan ember képviseli, akit gyilkosságra való felbujtással vádolnak, és hangsúlyozta, hogy ártatlannak tartja magát. 

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Gyárfás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János sértett, aki egy videokazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is vezérigazgatója volt.

Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt.

Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot.

Emiatt Gyárfás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette Jozef Rohácot Fenyő megölésére. Rohác 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte. A Fenyő-gyilkosság ügyében Rohácot már jogerősen elítélték.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik