Közélet

A vidékről küldött ügyintézők sem oldják meg a kormányhivatalok leterheltségét

Az „önkéntes kisegítők” önként dönthették el, mikor jönnek kötelezően Budapestre.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint önkéntesen, pluszpénzért vállalták a vidéki kormányhivatalok dolgozói, hogy részt vesznek a fővárosi kormányablakokat sújtó munkaerőhiány enyhítésében, a hvg.hu által megkérdezett hivatalnokok viszont cáfolják ezt.

A portál azt is írja, hogy nem látszik meg a kivezényelt pluszmunkaerő, hiszen sok helyen többen mondanak fel, mint amennyi átmeneti kisegítő érkezett. „Lehet villogni vele, hogy felküldtek vidékről két ügyintézőt kisegíteni, csakhogy közben az itteniek közül hárman mondtak fel az elmúlt egy hétben” – mondta a kisegítők egyike, aki a Gulyás által említett önkéntességről azt mondta, „önkéntesen kiválaszthattam, hogy melyik héten tudom megoldani, hogy feljöjjek”.

Vele a főnöke azt közölte, hogy „menni kell és kész”, annyi szabad kezet kaptak, hogy egymás között elkészíthették a beosztást, hogy ki mikor tudja otthagyni a családját. Azt senki sem tudja megmondani, hogy mikor és mennyi pénzzel díjazzák a kisegítést. A portálnak nyilatkozó egyik ügyintéző egyébként szerencsésnek tartják magukat, hogy csak most érkeztek, amikor már egységesen a Körszállóban helyezik el a vidékről jött dolgozókat, a két hete felvezényelt kollégáit ugyanis rossz állapotú kollégiumi szobákban szállásolták el.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné azt mondta, válságintézkedések helyett tisztességes munkáltatói hozzáállás kellene: megfelelő keresetnövekedéssel, illetve a márciusi jogviszonyváltáskor elvett alapszabadságok visszaadásával lehetne vonzóbbá tenni a munkaköröket. (Illusztráció: MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik