Közélet

Karácsony Gergely: Ennyire nem hülyék

Szerinte a Fidesz nem meri megbüntetni Budapestet, ha ellenzéki lesz a főpolgármester. Ha mégis, ki kell menni az utcára.

A Népszavának Karácsony Gergely azt mondja, más menetrendre készült az előválasztásnál. Eredetileg úgy tervezték, az első forduló a baloldali egységet teremti meg, míg a második a teljes ellenzéki összefogást.

Most viszont visszamentünk a nulladik kilométerkőhöz: kialakult egyfajta bizalmi válság, vagyis a baloldali egység véglegesítésével is van munka.

Az interjúban kitérnek a bizalomvesztésre, Gyurcsány Ferencre, a 2018-as parlamenti és az idei EP választási kampányra, az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltje azonban úgy véli:

ez most nem az az időszak, amikor a sebeinket kell nyalogatni: előre kell nézni.

Arra a kérdésre nem tud válaszolni, van-e arra garancia, hogy ha Kálmán Olga győz, a DK nem nyitja-e meg újra a kerületi alkukat.

Azt mondja, ő magáért tud felelősséget vállalni. Ha ő lesz Tarlós István ellenzéki kihívója, akkor az összes kerület minden ellenzéki politikusával azon dolgozik, hogy leváltsa őt és a többi fideszes helytartót. Szerinte a budapestiek értik, mit képvisel.

Tarlós gyengül, Karácsony erősebb, mint Kálmán
A főpolgármestert egyre kevesebben tartják alkalmasnak a posztjára. 

Világossá kell tenni, nem az a cél, hogy az ellenzék legyőzze a Fideszt, hanem az, hogy a budapestiek vissza akarják szerezni a városukat. A kormánnyal vívott csatákat akkor nyerhetem meg, ha a kabinet megérti, hogy egy erős város áll mögöttem.

Karácsony rossz dumának tartja, hogy azért kell Tarlós, mert a főváros így kap pénzt. Ezt a jövő évi költségvetés is cáfolja, abban sincs szinte semmire pénz, ami a budapestieknek fontos, csak arra, ami Orbán Viktornak.

Tarlós úgynevezett zsarolási potenciálja a nullához közeli. Itt az ideje, hogy a város a sarkára álljon!

Szerinte a Fidesz egy ellenzéki főpolgármester miatt nem büntetné a várost:

mert ennyire nem hülyék. Budapesten él csaknem másfélmillió szavazó, velük még a Fidesz se mer ujjat húzni.

Szerinte a pénzt, amit Tarlós kap, egy ellenzéki vezető is megkapja, de felkészült arra is, ha a Fidesz ki akarja csinálni  Budapestet.

Akkor a város igazát utcai tüntetéseken kell megvédeni.

Ezt követően beszél a programjáról, a zöldítésről és a Tiborcz-adóról, amely az emberek igazságérzete miatt is fontos.

Van egy régi mondás, a rendes ember nem dobja el a szemetet, a többieknek meg tilos. A Tiborcz-adót a rendes milliárdosok befizetik, a többieknek pedig kötelező.

A felvetésre, hogy még mindig indulhat Zuglóban, ha kikap az  előválasztáson, azt mondja, nem fog kikapni.

Kálmán, Kerpel-Fronius, Karácsony: a főpolgármester-előválasztás jelöltjei vitáztak
Közülük választják majd ki azt a jelöltet, aki mögé beállnak az ellenzéki pártok.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik