Közélet

Tarlós gyengül, Karácsony erősebb, mint Kálmán

A főpolgármestert egyre kevesebben tartják alkalmasnak a posztjára.

A Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felmérése szerint Tarlós Istvánról már csak 48 százalék gondolja, hogy alkalmas Budapest vezetésére. Ez az arány decemberben még 59 százalék volt, de tavaly év vége óta eltűnt a főpolgármester mögül a baloldali szavazók több mint 10 százaléka.

Karácsony Gergelyt most 46 százalék tartja alkalmasnak főpolgármesternek (a decemberi 41 százalék után), míg Kálmán Olgát 37 százalék, Kerpel-Fronius Gábort 26 százalék.

A jelöltek ismertsége – Kerpel-Fronius Gábor (57%) kivételével – magas: Tarlósé 95, Karácsonyé 91, Kálmáné 87 százalékos. Népszerűségük is hasonló, Tarlós és Karácsony vezetnek, 50 és 51 pontos népszerűséggel, némileg lemaradva követi őket Kálmán 46 és Kerpel-Fronius 33 ponttal.

 

 

 

A fideszes szavazók 11 százaléka szerint Karácsony, 44 százalékuk szerint Kálmán nyeri az előválasztást. Az ellenzékieknek az a legfontosabb, hogy a leendő főpolgármester álljon ki a kormányal szemben a városért (58%) és legyen kompromisszumkész (36%).

A bizonytalanok fő kritériuma szintén a kormánnyal szembeni érdekérvényesítés (58%), de náluk második helyen a városvezetői tapasztalat (45%) áll.

Ez a két kör dönti el a budapesti választást, ezért a Publicus Intézet kiemeli, az előválasztásból a bizonytalanok gyakorlatilag kimaradnak. Mivel így a pártkötődés harcol az értékválasztással, egy kevéssé szimpatikus jelöltnél a bizonytalanok passzívak maradhatnak, ami Tarlós újrázását erősítheti.

Kálmán, Kerpel-Fronius, Karácsony: a főpolgármester-előválasztás jelöltjei vitáztak
Közülük választják majd ki azt a jelöltet, aki mögé beállnak az ellenzéki pártok.

A választási modellek alapján Tarlós simán győz, ha az az állítás, hogy az „előválasztás győztesével” mérkőzik. A főpolgármester a voksok 28 százalékát kapná, riválisa 21 százalékot. Ha nevesítve  van a kihívó, akkor Karácsony 26 százalékra számíthatna, Tarlós 27-re. A Kálmán kontra Tarlós meccsen 20-28 százalék lenne az eredmény, Kerpel-Froniusnál ez az arány 15-28 százalék lenne.

Puzsér Róbert függetlenként mindegyik modellben elvisz 4-6, a liberális Sermer Ádám pedig 1-2 százalékot.

Előválasztás: Kálmán Olga most nyerőnek tűnik
Az IDEA Intézet szerint a fővárosi előválasztás biztos szavazóinál Kálmán Olga támogatottsága 44, Karácsony Gergelyé 26, Kerpel-Fronius Gáboré 18 százalékos.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. június 11-14 között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 800 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,46 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik