Közélet

Ördögtől való-e a szexsztrájk?

Május 7-én Georgia állam republikánus kormányzója, Brian Kemp aláírta a törvényt, amely szerint ha a magzatnak van szívhangja – ami általában a hatodik héten következik be –, akkor tilos terhességmegszakítást végrehajtani. Ez szinte teljes abortusztilalmat jelent, hiszen a nők többsége ennyi idő alatt még arról sem nem bizonyosodik meg, hogy egyáltalán terhes. A georgiai drákói döntés sokak felháborodását kiváltotta. Több, az államnak jelentős bevételt hozó filmipari cég kijelentette, hogy amíg a törvényt vissza nem vonják, nem forgat Georgiában; a Tarana Burke által kitalált #metoo mozgalomnak 2017-ben hashtaggel új lökést adó Alyssa Milano pedig szexsztrájkot hirdetett.

„Amíg nincs jogi fennhatóságunk a saját testünk felett, nem kockáztathatjuk a terhességet” – közölte május 11-én, felrobbantva ezzel a Twittert, majd a világsajtót. A szexsztrájk, állította a színésznő, meglepően hatékony tud lenni. A vele egyetértők leggyakrabban Lüszisztratét emlegetik: Arisztophanész komédiájának hősnője egy ilyen akció megszervezésével kényszeríti az athéni és a spártai férfiakat, hogy hagyjanak fel a háborúskodással. Azonban nemcsak az ókor, és nemcsak az irodalom szolgáltat példákat.

Alyssa Milano. Fotó: Maury Phillips/Getty Images

2003-ban a libériai aktivista, a 2012-ben megosztott Nobel-békedíjjal kitüntetett Leymah Gbowee is (igaz, csak egyik eszközként, de) bevetette a módszert a mozgalmához csatlakozó több ezer nővel együtt. A nők társadalmi osztályokon és vallási felekezeteken átívelő összefogása itt is véget vetett az elhúzódó polgárháborúnak – hamarosan az ország első demokratikusan választott elnöke egy politikusnő, Ellen Johnson Sirleaf lett. A szexsztrájk ötlete a magyar történelem során is előkerült: Szendrey Júlia nem korlátozta kokárdakészítésre forradalmi hevületét. Testvéri szózat Magyarország hölgyeihez című írásában így fogalmazott:

Csak úgy legyünk övék, ha ők a hazáé!

Alyssa Milanónak azonban fundamentalista keresztény-konzervatívok személyében nem kívánatos „szövetségesei” is akadtak. Szerintük a sztár végre jó útra tért és a „tisztaságot” népszerűsíti. Akár komolyak ezek a hozzászólások, akár ironikusak, mindenképp figyelmen kívül hagyják, hogy a felhívás nemcsak a házasság előtti nemi életre, hanem a keresztény-konzervatív feleségek „kötelességteljesítésére” is vonatkozik. Ez mindjárt nem tetszene annyira az erényfitogtató bólogatóknak.

A javaslat a feministák részéről sem élvez egyöntetű támogatást. Nőjogi oldalról a leggyakoribb ellenérv, hogy Milano megközelítése újratermeli azt a káros sztereotípiát, miszerint a szex valamiféle jutalom, amit az arra érdemes, vagy azt kicsikaró férfinak nyújt át az egyébként vonakodó vagy egyenesen viszolygó nő. Ahogy többen rámutattak, a szex vágyott dolog, élvezet és erő forrása lehet nők számára is. Gyakran hozzáteszik, hogy nem akarják megterhelni a jól működő párkapcsolatukat és büntetni vétlen férfi partnerüket, akinek „semmi köze a törvényhozáshoz”. És itt a legfőbb tévedés. A politikához mindenkinek van köze: akár közvetlenül, akár közvetve. Közvetve például úgy, hogy „nőügyekkel nem foglalkozva” szavazott, és most többek közt miatta pöffeszkednek a női jogokat lábbal tipró vezetők hatalmi pozíciókban. Ha pedig nem rájuk szavazott és nem is ért egyet a nőellenes intézkedésekkel, akkor sem moshatja kezeit, mert a történteket a (vélt) kívülálló nyugalmával tűri, és még mindig nincs az utcán.

Fotó: Wiktor Szymanowicz/NurPhoto/ Getty Images

Feltehetően erre gondol Milano is. Ellentétben a tévhitekkel, a feministák nem azt állítják, hogy minden férfi agresszív nőgyűlölő. A többség látja és elismeri, hogy a férfiaknak valóban csak egy kisebbsége tevőlegesen bántalmazó (akár a kezével, akár a törvény eszközeivel). Viszont a nem bántalmazó többség engedéllyel felérő közönye éppen elég ahhoz, hogy ez a néhány agresszor az otthonok falai közt, vagy a politikában zavartalanul garázdálkodhasson a nők kárára. A felvetett szexsztrájk stratégiája szempontjából irreleváns, hogy a nők élvezik-e, kívánják-e a szexet, elégedettek-e heteroszexuális kapcsolataikkal, és szeretik-e férfi partnereiket. Célja a nyugalomban lebzselő férfiak ösztönzése arra, hogy felhagyjanak a passzivitással, tegyék szóvá a jogtiprást és parancsoljanak megálljt a férfiklub túlkapásainak. Dobják ki a sajnos egyelőre késdobáló kocsmaként működő közéletből azokat, akiket túlságosan megrészegített az aránytalan mértékben élvezett hatalom. Tegyék az ittas randalírozók számára világossá, hogy attól, hogy nem pont az ő asztaluk mellett törnek-zúznak, piszkítanak és verekednek, még nem tolerálják a helyiségben ezt a viselkedést.

Patriarchális alapokon nyugszik-e a gondolatmenet? Kétségtelenül. De a közvetlen cél most nem a teljes rendszer megdöntése és a hatalmi viszonyok átírása – a nemek közti társadalmi egyenlőség elérése egyetlen akciónál jóval nagyobb falat –, hanem a tűzoltás, azaz egy nőjogi minimum azonnali érvényesítése. Ami nem is haladja meg a létező törvényi kereteket: az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1973-ban, a mérföldkövet jelentő Roe kontra Wade döntésében az első trimeszteres abortusz tiltását a magánélethez való jogra hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette. Ennek ellenére május 14-én Alabama is követte Georgia példáját. A konzervatív kormányzója, Kay Ivey – aki 74 éves nőként szintén a (vélt) kívülállók nyugalmával dől hátra – hasonlóan szigorú törvényt írt alá. Az államban a magzatelhajtást végző orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és nem kivétel a nemi erőszak és a gyermekek elleni szexuális abúzus sem.

Persze senki sem fogja ellenőrizni, hogy a négy fal között ki tartja be a sztrájkot, ám a színésznő posztja egyvalamire biztosan jó volt. Világszerte beszédtémává vált a georgiai abortusztörvény, és még több nőben tudatosult: ha nem vagyunk elég éberek, korábban megszerzett, eddig természetesnek hitt jogainkat bármikor elveszíthetjük.

Kiemelt kép: John Amis / AFP

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.