Közélet

Rekordot döntött Sztálin támogatottsága Oroszországban

Az oroszok 70 százaléka pozitívan ítéli meg Joszif Sztálinnak a Szovjetunió történetében játszott szerepét, ami példátlanul magas arány a sztálini megtorlások tanulmányozásának történetében – derült ki a Jurij Levada Független elemzőközpont kedden nyilvánosságra hozott felmérésében.

Gyakorlatilag minden második megkérdezett, 52 százalék szerint a diktátor pozitív, 18 százalék szerint pedig inkább pozitív, mint negatív szerepet. A Sztálint kedvezően megítélő válaszadók aránya a központ szerit 2006-2009-ben még 39 és 49 százalék között járt.

A mostani közvélemény-kutatás szerint az oroszok 19 százaléka látja Sztálint negatív (14 százalék inkább negatív, mint pozitív, 5 százalék pedig egyértelműen negatív) megvilágításban. A bizonytalanok aránya minden eddiginél alacsonyabb szintre, 11 százalékra apadt.

A felmérés részvevőinek 41 százaléka tisztelettel, 6 százaléka rokonszenvvel, 4 százaléka pedig csodálattal viszonyult Sztálinhoz.

Ellenséges érzülettel 6, félelemmel és gyűlölettel pedig 3-3 százalék. Hét százalék nem tudta eldönteni, mit válaszoljon, 1 százalék pedig nem tudta, hogy ki volt Sztálin.

Karina Pipija, a Levada szociológusa az RBK gazdasági lapnak nyilatkozva a Sztálinhoz és történelmi szerepéhez való pozitív viszony „új társadalmi norma szintjén rögzült” Oroszországban.

Leonyid Bizov, az orosz tudományos akadémia szociológiai intézetének tudományos munkatársa a Szálin iránt megnövekedett rokonszenvet az orosz társadalom átpolitizálódásával és szétszakadásával hozta összefüggésbe, ami a történelem radikálisabb megítéléshez vezet. Hangot adott véleményének, hogy ezt a folyamatot erősítik az állami tömegtájékoztatási eszközök, amelyek pozitív képet alakítanak ki a szovjet vezérről.

Úgy vélekedett, hogy Sztálin a társadalom magát elhagyatottnak érző része előtt az elnyomottak védelmezőjeként jelenik meg. A diktátor misztifikált alakja a szociológus szerint az igazságosság megtestesítőjeként, illetve a jelenlegi hatalom alternatívájaként jelenik meg, amely sokak szerint igazságtalan, kegyetlen és nem törődik az emberekkel.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet tavaly ősszel mért adatai szerint a 18 és 24 éves kor közötti megkérdezettek 47 százaléka nem hallott a sztálini politikai megtorlásról. 

Kiemelt kép: ARCHIVE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik