Közélet

A Heim Pál Kórház elé feküdtek az anyukák, így tiltakoztak a visszautasított adományágyak miatt

Flashmobot szerveztek és petíciót indítottak.

Három civil csoport, a Segítség Közvetítők, az Anyák az anyákért és a Magyar anyák közös akciót szervezett a Heim Pál Kórház elé. A szombat délelőtti flashmob apropója az volt, hogy bár a gyermekkórház korábban 20 adományágyat kapott, a szülők továbbra is a földön alszanak, hogy beteg gyerekeik mellett lehessenek. Az adományágyak hiányában szivacsfoteleket bérelhetnek, amiért éjszakánként 4500 forintot kell fizetniük.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

A Heim Pál Kórház a héten a hvg.hu-nak azzal magyarázta ezt, hogy az adományágyak nagyok, veszélyesek és nem elég higiénikusak.

Orosvári Zsolt sárbogárdi apuka gyűjtötte össze az adományágyakat, és a szombati akción is ott volt. Ő korábban azt mondta: már február elején levélben felszólította mindkét kórházat, hogy vagy adják vissza az ágyakat, vagy adják át azokat végre a bent éjszakázó anyukáknak, de egyik intézmény sem válaszolt a levelére.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Fekete Ferenc orvosigazgató azt írta a hvg.hu-nak, hogy az alapítvány azzal kereste meg őket, hogy „anyás ágyakat” kívánnak adományozni, és csak az ágyak leszállítása után észlelték, hogy az átadott típusok

nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak

– ezt viszont állítása szerint azonnal jelezték az adományozónak. Az Anyák az Anyákért Alapítványt vezető Almádi Zsuzsa szerint viszont ez nem igaz, sőt, arról tárgyaltak a kórházzal, hogy további ágyakat szereznek.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

A Magyar Anyák nevű csoport közben aláírásgyűjtési akcióba kezdett azért, hogy a szülők gyerekeik mellett feküdhessenek, ingyen, a Heim Pál Kórházban. A petíciót a cikk megjelenésekor már közel négyezren írták alá.

Senkit sem hagyunk a padlón! civil flashmob

A Segítség Közvetítők a Magyar Anyákkal, valamint az Anyák az Anyákért Alapítvány civiljeivel közösen flashmobot tartottak a Heim Pál Gyermekkórház előtt, és egy petíciót is felolvastak, mert tűrhetetlennek tartjuk azt a gyakorlatot, hogy a kórház egy éjszakára 4500 Ft-ot kér azért, hogy egy szivacson alhasson az anyuka a beteg gyereke mellett a földön.Az Orosvári Zsolt által indított #ágyatazanyukáknak mozgalom segítségével a kórházba eljuttatott 20 összecsukható ágyat mondvacsinált betegbiztonsági és higiéniai okok miatt visszautasították – míg más kórházak örömmel fogadták azokat.A tiltakozást addig folytatjuk, amíg nem alhat minden anyuka a gyerekével INGYEN és ÁGYON. Senkit sem hagyunk a padlón!Írjátok alá a petíciónkat itt: https://szabad.ahang.hu/petitions/adjak-oda-az-adomanyagyakat-az-anyaknak

Közzétette: Beteg voltam, és meglátogattatok – 2019. március 2., szombat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik