Belföld

Nehéz miattuk takarítani és botlásveszélyesek az adományágyak a Heim Pál-igazgató szerint

Ahogy tegnap mi is megírtuk, hiába kapott lassan két hónapja adományágyakat a budapesti Heim Pál kórház, hogy a beteg gyerekeikkel maradni akaró szülők normális körülmények között pihenhessenek, a fekhelyek az Üllői úti osztályokon mégsem bukkantak fel. A hvg.hu kérdésére most kiderült, hogy miért:

az intézmény szerint az ágyak nagyok, veszélyesek és nem elég higiénikusak

Két gyermekkórház is kapott 20-20 ágyat, mégis a földön kell aludniuk a szülőknek
A kórházak nem reagálnak az ágyakat összegyűjtő civil megkereséseire, nem tudni mi van az ágyakkal.

Orosvári Zsolt, az a sárbogárdi apuka, aki az adományágyakat összegyűjtötte, korábban azt mondta: már február elején levélben szólította fel mindkét kórházat, hogy vagy adják vissza az ágyakat, vagy adják át azokat végre az bent éjszakázó anyukáknak, de egyik intézmény sem válaszolt a levelére.

Fekete Ferenc orvosigazgató azt írta a hvg.hu-nak, hogy az alapítvány azzal kereste meg őket, hogy „anyás ágyakat” kívánnak adományozni, és csak az ágyak leszállítása után észlelték, hogy az átadott típusok

nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak

– ezt viszont állítása szerint azonnal jelezték az adományozónak. Az Anyák az Anyákért Alapítványt vezető Almádi Zsuzsa szerint viszont ez nem igaz, sőt, arról tárgyaltak a kórházzal, hogy további ágyakat szereznek.

Fekete Ferenc – Fotó: MTI/Soós Lajos

Az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését, illetve ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását

– folytatta kifogásait a Heim Pál igazgatója. Ez azért különös, mert az ország több mint harminc kórháza, illetve gyermekosztálya is átvette, és nagy sikerrel használja már az Orosvári Zsolték által leszállított ágyakat.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban nemrég a diakóniai igazgatóhelyettes vette át és nevezte nagyszerűnek a fekvőhelyeket, a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikáján pedig az azokat átvevő igazgatóhelyettes-professzor nemcsak jónak nevezte és megköszönte, hanem még ki is próbálta őket.

A hvg.hu információ szerint ráadásul a kórház Madarász utcai telephelyén a szakdolgozók ugyanilyen ágyakat vásároltak néhány hónapja az egyik osztályra.

Kiemelt kép: Orosvári Zsolt/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik