Közélet
Brüsszel, 2018. június 11.
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelõs tagja sajtótájékoztatót tart a bizottság brüsszeli székházában 2018. június 11-én. Navracsics bejelentette, hogy a következõ költségvetési ciklusban mintegy 1,2 milliárd eurót különítenek el a Európai Szolidaritási Hadtestnek. A program célja, hogy a 18 és 30 év közötti önkéntes fiatalok ott nyújthassanak segítséget a válsághelyzetekben és az utánuk következõ helyreállításban, ahol arra a leginkább szükség van. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Navracsics már nem biztos abban, hogy nem büntetésből küldték Brüsszelbe

A magyar biztos szerint az Európai Bizottság valójában egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elfogadja a magyar kormány által szorgalmazott „rugalmas szolidaritást”.
Korábban a témában:

Pénteken reggel a Civil Rádióban ez a beszélgetés zajlott le Fiala János műsorvezető és Navracsics Tibor uniós biztos között:

Navracsics: Én vagyok az a biztos, akit kiküldött a kormány, majd a következő pillanatban megtámadta azt a helyet, ahova kiküldött, és azóta kint és bent is vagyok.

Fiala: Büntetésből küldték ki, hogy aztán verhessék?

Navracsics: Sokan mondták nekem ezt, eleinte azt mondtam, hogy nem hiszem, most már nem vagyok benne annyira biztos, hogy nem.

Ez egyébként egy félórás kötetlen-barátságos interjú végén hangzott el, amelyben korábban Navracsics John Lukacsra hivatkozva arról beszélt, hogy minden tömegdemokrácia, mivel egyre szélesebb néprétegek számára érthető érvekkel dolgozik, egy idő után szükségszerűen eljut az ösztönök és félelmek birodalmába.

Arra a kérdésre, hogy ha nem lett volna a migránshelyzet, akkor is megtalálja-e a politika ezt az irányt, Navracsics úgy vélekedett: a tömegdemokrácia vonzotta az ösztönökre való egyre nagyobb hatást, és így találkozott a migrációval. Szerinte ez a jelenség akkor intenzívebb, amikor valami konkrét fenyegetés megjelenik, az ötvenes években például Oroszország volt ilyen fenyegetés nyugaton. Amikor van ilyen ügy, azt elmagyarázzák a legalacsonyabb iskolázottságú választórétegnek is – fejtegette.

Szerinte egyébként az Európai Bizottság sokat változtatott a migrációval kapcsolatos álláspontján, és egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a V4-ek által szorgalmazott „rugalmas szolidaritás”, aminek lényege, hogy menedékkérők befogadása helyett más módon járuljanak hozzá a helyzet megoldásához, igenis elképzelhető. Ám miközben a bizottság kezdi legalább részben elfogadni a magyar álláspontot, a magyar kormány még egyet lépett előre, és nem azt mondja, hogy a bizottság nem hajlandó a magyar törekvéseket elfogadni, hanem azt, hogy „Brüsszel olyan új lépéseket tervez bevezetni, ami Magyarországot alávetettségbe sodorja.

Fiala a magyar kormány és az Európai Bizottság konfliktusát úgy vázolta fel, hogy Magyarország mond valamit, amire válaszként a bizottság cáfolatot ad ki, majd a kormány azt mondja, hogy a cáfolat a bizonyíték arra, hogy tényleg be akarják vezetni, és kezdődik az egész elölről. „Ez most már így lesz május végéig, és nem vagyok túl optimista, szerintem utána is” – mondta Navracsics, aki szerint a kormány célja szavazatok szerzése, „Brüsszel” pedig védi magát és a bizottság hivatalos pozícióit.

Azt Navracsics nem tudta megmondani, lehetséges-e, hogy az Európai Bizottság is óriásplakátokon és tévéreklámokban hirdesse az álláspontját, de szerinte a testület azért kénytelen egyáltalán kommentálni a magyar kormánypropagandát, mert a bizottság elnökének arcával folyik kampány. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73885856, ÷sszehasonlÌtottuk Bud·n is a legnagyobb piacokat, hogy melyik miÈrt szerethetı vagy min lehetne javÌtani. Piaci kˆrkÈp, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.