Közélet

Bárki hozzájuthat fillérekért értékes önkormányzati ingatlanhoz a budapesti belvárosban

Egy héttel ezelőtt írtuk meg a Magyar Narancs alapján, hogy több üzlethelyiség esetében is a piaci ár ötödét-hatodát fizette ki a budapesti belváros-lipótvárosi önkormányzatnak egy, Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselőhöz köthető cég, majd néhány hónap múlva a kérdéses ingatlanok Szatmáry és felesége cégéhez kerültek.

A hetilap most újabb részleteket tárt fel Rogán Antal egykori birodalmában. A legfrissebb cikk szerint egy 2014-ben hatályba lépett törvény értelmében nem csak azok jogosultak egy önkormányzati ingatlan kedvezményes megvásárlására, akik azt bérlik, hanem bárki, ugyanis az elővásárlási jogot át lehet ruházni.

Ez történt például egy, az Egyetem tér 5. számú ingatlan esetében is, amelyet 2016-ig a Sberbank bérelt az önkormányzattól. Miután ezt a fiókot bezárta a bank, a helyiség elővásárlási jogát átruházta Schimicsek Tiborra, aki 133 millió forintért megvette azt. A Magyar Narancs szerint hasonló méretű ingatlan a környéken 690 millió forintba kerül. Szintén Schimicsek Tibor vett meg a Nádor utcában egy 102 négyzetméteres üzlethelyiséget 259 ezer forintos négyzetméteráron.

Hasonló körülmények között kerültek át ingatlanok az addigi bérlő kihagyása nélkül harmadik személyekhez többek között a Kecskeméti és Képíró utca sarkán, ott 208 ezer forintos négyzetméteráron, illetve a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol egy ingatlanos cég, a Belvárosi CND ruházta át a jogot egy magánszemélyre. Ezen kívül két másik ingatlanos cég, a Vim-Mobil és a Collina DM is benne volt több hasonló üzletben.

Kiemelt kép: Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Belváros-Lipótváros polgármestere beszél az épülő Belvárosi Sportközponttal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az V. kerületi Vadász utcában 2018. szeptember 17-én. MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik